Βουλιάζουν στη λάσπη οι σκηνές των προσφύγων στην Ειδομένη

Κλειστή για τρίτη ημέρα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 09:45
UPD:12:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
A- A A+

Μάχη με τις λάσπες δίνουν για άλλη μια μέρα οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, καθώς πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό έχουν πλημμυρίσει λόγω της βροχής.

Η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστή για τρίτη ημέρα.

Έτσι, πάνω από 13.000 πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

«Σφραγισμένα» τα σύνορα Σερβίας - ΠΓΔΜ

Η Σερβία από χθες τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το τελευταίο 48ωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή