Κυρ. Μητσοτάκης: «Έκτρωμα» οι προτάσεις Κατρούγκαλου

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 13:03
UPD:13:17
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για «θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση, ενώ χαρακτήρισε «έκτρωμα» τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

«Εμείς με συνεχή και ανοιχτό διάλογο, δείχνουμε το δρόμο προς ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, δείξαμε και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ότι είμαστε αντιπολίτευση με θέση και άποψη, με εναλλακτική πρόταση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ για το ασφαλιστικό που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, και το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επεξεργασίας του κυβερνητικού εναλλακτικού προγράμματος του κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα δημιούργησε τρύπα του 1,8 δισ., την οποία καλείται τώρα να κλείσει με μια πρόταση που μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων. Όπως υποστήριξε, το σχέδιο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες ως εκλογικούς πελάτες, είναι γεμάτο από κομματικές σκοπιμότητες και οδηγεί σε αντιπαράθεση γενεών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας, μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα.

«Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να βάλει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας: «Δυστυχώς σήμερα ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα συνεχιζόμενο υφεσιακό περιβάλλον, για το οποίο οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Τσίπρα». Οπως πρόσθεσε, μάλιστα, «η παράταση της ύφεσης και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι δημιούργημα αυτής της ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη, πως ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, να είναι συμβατό με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, να είναι δίκαιο έναντι όσων εκπλήρωσαν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, να προωθεί την ασφαλιστική συνείδηση, να διαχωρίζει την κοινωνική ασφάλιση από την πρόνοια και να συμβάλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι απαραίτητο να σκεφτούν όλοι έξω από το πλαίσιο των κομματικών συντεχνιών και των εκλογικών πελατειών και να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, ιδιαίτερα με τις επόμενες γενεές και τους αδικημένους του ασφαλιστικού συστήματος και κάλεσε όσους θέλουν και μπορούν να προσφέρουν θετικά σε αυτό τον προβληματισμό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή