Ισημερινός: Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Διεθνής βοήθεια συρρέει στη χώρα
Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 07:27
UPD:10:23
REUTERS/GUILLERMO GRANJA
A- A A+

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στον Ισημερινό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 413 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τις 2.600.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία.

EURONEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα στείλουν μια ομάδα ειδικών στη χώρα. «Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει αποδεχθεί την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για βοήθεια στις προσπάθειες ανακούφισης της καταστροφής», ανέφερε αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες (USAID). Οι ειδικοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ισημερινού να εκτιμήσει τις ζημιές και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και να δώσει αναλυτικές πληροφορίες από τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Η υπηρεσία θα συνεργαστεί επίσης και με την αντίστοιχη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNDAC), η οποία βοηθάει τη χώρα να συντονίσει τα διεθνή σωστικά συνεργεία.

EURONEWS

Από το Πορτοβιέχο, ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια (530,4 εκατ. ευρώ) σε πιστώσεις από πολλαπλούς δανειστές ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Η εταιρεία συμβούλων Eurasia εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη να καταφύγει σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μια επιλογή στην οποία έχει αντισταθεί προς το παρόν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή