Στέλεχος του Ι.Κ. που στρατολογούσε νέους μαχητές σκοτώθηκε στο Ιράκ

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 08:37
UPD:08:48
REUTERS/MURAD SEZER

Η σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος.

A- A A+

Ένας Αυστραλός, που στρατολογούσε νέους μαχητές για το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας σήμερα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας Τζορτζ Μπράντις είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τον ενημέρωσαν πως ο Πρακάς, ο οποίος συνδέεται με αρκετά σχέδια επίθεσης με βάση την Αυστραλία και εκκλήσεις για ατομικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στη Μοσούλη στις 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Μπράντις, ο Πρακάς, που είχε γεννηθεί στη Μελβούρνη, εμφανιζόταν σε βίντεο και περιοδικά του Ι.Κ. και ήταν ενεργός στη στρατολόγηση Αυστραλών ανδρών, γυναικών και παιδιών, ενώ προωθούσε και τρομοκρατικές πράξεις.

«Θεωρείται ο πιό σημαντικός στρατολόγος του Ισλαμικού Κράτους στην Αυστραλία», τόνισε ο Μπράντις σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Μαρίς Πέιν. «Ο θάνατός του ανακόπτει και υποβαθμίζει την ικανότητα του Ι.Κ. να στρατολογήσει ευάλωτα άτομα ώστε να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές πράξεις», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του φόβου επιθέσεων από τζιχαντιστές ή Αυστραλούς μαχητές που επιστρέφουν από συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρακάς, που πιστεύεται ότι είχε μετακομίσει στη Συρία το 2014, είχε συμπεριληφθεί μαζί με άλλους δύο Αυστραλούς μαχητές του Ι.Κ., τον Μοχάμεντ Ελομάρ και τον Χάλεντ Σαρούφ, σε κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι τρεις τους εμφανίζονταν σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πέρσι να κρατούν κομμένα κεφάλια Σύρων στρατιωτών.

Ο Μπράντις είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε ενημερώσει πως και δεύτερο άτομο της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης από την Αυστραλία, η Σάδι Τζαμπάρ Χαλίλ Μοχάμεντ, είχε σκοτωθεί στις 22 Απριλίου σε αεροπορική επίθεση των αμερικανών κοντά στην Αλ Μπαμπ στη Συρία.

Η Μοχάμεντ και ο Σουδανός σύζυγός της, Αμπού Σάντ αλ-Σουντάνι, εμπλέκονταν επίσης στην στρατολόγηση ξένων μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος, και ενέπνευσαν επιθέσεις εναντίον Δυτικών στόχων, πρόσθεσε ο Μπράντις.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή