Η μόδα δίνει χρώματα στην όπερα

«Dammi i colori», στο θέατρο Ολύμπια, την Πέμπτη 19 Μαΐου
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 09:30
ΚΩΝ. ΡΗΓΟΣ

Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί  συνδυασμοί υλικών και απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα  γοητευτικό αποτέλεσμα, που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό - και όχι μόνο - make up.

A- A A+

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, η όπερα συναντά και πάλι τη μόδα σε μια δημιουργική σύζευξη, στο καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο ραντεβού τους, μέσα από τη νέα παραγωγή, με τίτλο «Dammi i colori», που παρουσιάζεται στο θέατρο Ολύμπια, την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο (με δελτία προτεραιότητας).

Σε ιδέα και γενική επιμέλεια της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου και σκηνοθεσία - χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, η παράσταση, η οποία είναι η νέα παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), συνοδεύεται από την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή, «Dammi i colori…The making of», που εγκαινιάζεται στο Κέντρο επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Μια τολμηρή ανατροπή

Η παράσταση «Dammi i colori» («Δώσ' μου τα χρώματα») πήρε τον τίτλο της από τον στίχο της διάσημης άριας «Recondita armonia», που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην «Τόσκα» του Πουτσίνι. Η νέα αυτή παραγωγή επιχειρεί μια τολμηρή ανατροπή, πριν ανοιχτεί μια καινούρια σελίδα, το 2017, στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ. Για πρώτη φορά, εστιάζει στο μακιγιάζ, δια χειρός του «γκουρού» του χώρου, Αχιλλέα Χαρίτου, δίνοντάς στο στοιχείο αυτό τη θέση του ενδύματος.

 

Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί  συνδυασμοί υλικών και απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα  γοητευτικό αποτέλεσμα, που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό - και όχι μόνο - make up.

Παράλληλα, η παράσταση σχεδιάστηκε, για να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της ΕΛΣ και στους σπουδαίους ενδυματολόγους, που συνεργάστηκαν μαζί της στη διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της μόδας του 20ου και 21ου αιώνα.

 

Η παράσταση θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια για συμβολικούς λόγους, καθώς η σεζόν 2015 - 16 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό, κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project «Όπερα και Μόδα», που εγκαινιάστηκε το 2013, στις σκάλες του Ολύμπια.

Καρέ καρέ όλη η προετοιμασία της παράστασης

Καταγράφοντας καρέ καρέ την προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή, η έκθεση «Dammi i colori… The making of» φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο του project «Όπερα του Μόδα» της ΕΛΣ.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποκαλύπτουν το «παρασκήνιο» της χρήσης του μακιγιάζ, της λειτουργίας του ως ενδύματος, της σύνδεσής του με το υλικό του βεστιαρίου, αλλά και με τις ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν.

Πώς συλλαμβάνει ο δημιουργός την πρώτη ιδέα; Πώς αντιδρά, όταν δεν τον ικανοποιεί; Πόση χαρά αισθάνεται, όταν βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ό,τι έχει στο μυαλό του; Πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής ραπτικής, «διαπερνώντας», ταυτόχρονα, τις βασικότερες τάσεις του 20ου αιώνα;  Πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του θεατρικού ενδύματος και γενικότερα την ευρύτερη σύγκλιση της όπερας με τη μόδα, δυο κόσμων εξίσου λαμπερών και πολυσυλλεκτικών;

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα - γενική επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου, σκηνοθεσία - χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, special guest: Αχιλλέας Χαρίτος, μουσική επιμέλεια - συνοδεία παράστασης: Δημήτρης Γιάκας, ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης, φωτισμοί:  Χρήστος Τζιόγκας, ειδική συνεργάτιδα: Πόλυ Χρυσανθακοπούλου.

Ερμηνεύουν: Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο). Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το corps de ballet της ΕΛΣ.

Πληροφορίες

Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3662100. Διανομή δελτίων ελεύθερης εισόδου: στο ταμείο του θεάτρου: Τρίτη 17/5: 15.00 - 19.00 και Τετάρτη 18/5: 11.00 - 14.00.

ΚΩΝ. ΡΗΓΟΣ

Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ: Ευριπίδου & Δοϊράνης, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Καλλιθέα, τηλ.: 210 8778396 - 8. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Κυριακή: 10.00 - 21.00.

gkoul@naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς