Μη επανδρωμένα σκάφη για εκτόξευση από υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 20:39
UPD:20:39
ainonline
A- A A+

Στην ανακοίνωση ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί το drone «Blackwing» - ένα μικρό, εκτοξευόμενο από σωλήνα αεροσκάφος, που μπορεί να εκτοξεύεται κάτω από την επιφάνεια του νερού- στα υποβρύχιά του, επανδρωμένα και μη, προέβη η αμερικανική εταιρεία AeroVironment.

Η ανάπτυξη του Blackwing βασίζεται στην επιχειρησιακή εμπειρία της εταιρείας με μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAS/UAV) και το σύστημα LMAMS (Lethal Miniature Aerial Missile System), Switchblade της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως το drone, πέρα από σκοπούς παρατήρησης και αναγνώρισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο, καθώς (αν ισχύει αυτό που ίσχυε στο Switchblade) το σκάφος θα φέρει εκρηκτική κεφαλή για να μπορεί να πλήττει (αυτοκαταστρεφόμενο) στόχους που μπορεί να προκύψουν.

Το Blackwing, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρήση σε A2/AD (Anti-Access/ Aerial Denial) περιβάλλοντα. Το drone αναπτύχθηκε στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος/ διαγωνισμού της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (AWESUM- Advanced Weapons Enhanced by Submarine UAS against Mobile targets). Διαθέτει εξελιγμένο ηλεκτροοπτικό και υπέρυθρο εξοπλισμό, σύστημα SASSM (Selective Availability Anti-spoofing Module) GPS και ασφαλές data link, προκειμένου να αποτελεί «πολυεργαλείο» για τα αμερικανικά υποβρύχια.

Προτεινόμενα για εσάς