Παρασημοφόρηση του Μύρωνα Μιχαηλίδη από τη Γαλλική Δημοκρατία

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 18:32
UPD:18:32
A- A A+

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, εκπροσωπώντας την υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, επέδωσε την Τρίτη, τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών στον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για την συμβολή τους στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο Έλληνας αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) από το 2011, είναι από τους πλέον προικισμένους μαέστρους με διεθνές ρεπερτόριο, πολύ σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο και εκτενή δισκογραφία.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και διδάχτηκε τα γαλλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα. Παρακολούθησε πρώτα σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όμως, πολύ γρήγορα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην καλλιτεχνική του κλίση, που ήταν η μουσική. Μελέτησε πιάνο με τον διάσημο σολίστα Δημήτρη Τουφεξή, στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Βερολίνο και συμμετείχε και σε master classes με τον Μιλτιάδη Καρύδη και τον Sir Simon Rattle. Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες όπως αυτές του Βερολίνου, της Ρώμης, της Πράγας, της Ιερουσαλήμ, του Βουκουρεστίου κ.ά. Το 2004, ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης, στην οποία προσέδωσε μεγάλη καλλιτεχνική ώθηση, ενώ η ηχογράφηση των Κονσέρτων 3 & 4 για πιάνο του Beethoven, με τον διάσημο πιανίστα Aldo Ciccolini, κυκλοφόρησε διεθνώς από την EMI Classics. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, διεύρυνε το ρεπερτόριο του Εθνικού μας λυρικού θεάτρου με σημαντικές παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες, ανέπτυξε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως οι «Όπερα της βαλίτσας» και «Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», ενώ διεύθυνε σημαντικές παραγωγές όπερας.

Εργάζεται ακούραστα για την ιστορική στιγμή της μετάβασης της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μύρων Μιχαηλίδης.

Στην τελετή παρασημοφόρησής του, ο Μύρων Μιχαηλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρεπερτόριο γαλλικής όπερας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΕΛΣ και ανακοίνωσε το ανέβασμα της όπερας «Πελλέας και Μελισσάνθη» του Ντεμπισύ, για πρώτη φορά από την ΕΛΣ, στις νέες εγκαταστάσεις της, στο ΚΠΙΣΝ. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στον σκηνοθέτη και σκηνογράφο της όπερας και επίτιμο καλλιτεχνικό σύμβουλο της ΕΛΣ κ. Γιάννη Κόκκο, χάρη στον οποίο ισχυροποίησε τους δεσμούς του με το σύγχρονο γαλλικό λυρικό θέατρο. Τόνισε τη στενή συνεργασία που είχε ως τώρα με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο και δήλωσε την συνέχεια αυτής της συνεργασίας, χάρη στην οποία η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα συμπράξει με την «La Folle Journée de Nantes» και την Πόλη της Νάντης στη δημιουργία ενός νέου Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής, την «Folle Journée της Αθήνας».

Τέλος, ο Μύρων Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλία για την τιμητική αυτή διάκριση που του απονέμει, καθώς ως χώρα αντιπροσωπεύει για εκείνον το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τα πραγματικά ευρωπαϊκά ιδεώδη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς