Δήμος Χανίων και Πολυτεχνείο Κρήτης τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 13:41
UPD:13:41
A- A A+

Τον Μίκη Θεοδωράκη τίμησαν, το βράδυ του Σαββάτου, για την προσφορά του στον πολιτισμό και την κοινωνία ο δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ο Μίκης Θεοδωράκης ταξίδεψε στα Χανιά και δέχτηκε εμφανώς συγκινημένος τις τιμητικές διακρίσεις. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σχέση της μουσικής του με την εκκλησία επισημαίνοντας: «έχω συνδέσει απόλυτα την πατρίδα με την Ορθοδοξία».

Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, στην παρουσία του στην Κρήτη, στους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία, καθώς και στη δύσκολη περίοδο της επταετίας της χούντας.

Στην ομιλία του υπήρξαν, επίσης, αναφορές στα λόγια του Θουκυδίδη και του Περικλή ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι οι επιφανείς άνδρες δοξάζονται από τα έργα τους.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στους παριστάμενους τόνισε:

«Πρέπει να ξέρετε ότι η χώρα μας είναι αυτάρκης. Η γη μας είναι πλούσια οι θάλασσές μας εύφορες. Τα βουνά και οι θάλασσές μας έχουν δώρα. Η χώρα μας δεν είναι μόνο αυτάρκης αλλά και πλούσια. Και γι' αυτό έχουν πέσει όλοι πάνω μας να μας φάνε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμος Χανίων επέδωσε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη τον τίτλο του επίτιμου δημότη Χανίων και του ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομά του στο κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων που βρίσκεται στους υπό διαμόρφωση χώρους του παλαιού τελωνείου.

Στον Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε από τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα το χρυσό κλειδί της πόλης, στην άκρη του οποίου είχε χαραχθεί το κλειδί του Σολ.

Στην ίδια εκδήλωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης δια χειρός του Πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη απέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή του Ιδρύματος παραδίδοντάς του το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που απέδωσαν παιδιά χορωδίας της πόλης.

Πριν την εκδήλωση, ο Μίκης Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κέντρο πολιτισμού στο παλιό λιμάνι ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί και το πατρικό του σπίτι στο Γαλατά, που μετατρέπεται σε Μουσείο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή