Τα φημισμένα ρωσικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ ξανά στην Ελλάδα

Στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Ιουνίου, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4, 5 και 6 Ιουλίου
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 09:10

Τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ ιδρύθηκαν το 1937, στη Μόσχα, και αποτελούν το πρώτο επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών και λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μετράει πλέον σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας.

A- A A+

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδος - Ρωσίας 2016, τα - ιδιαίτερα αγαπητά στη χώρα μας - φημισμένα ρωσικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, η κορυφαία και διασημότερη ομάδα φολκλορικού χορού στον κόσμο, 12 χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, έρχονται ξανά στη χώρα μας, επιφυλάσσοντας και μια έκπληξη στο ελληνικό κοινό.

Παρουσιάζοντας ένα από τα πλουσιότερα ρεπερτόρια του κόσμου, με τις παραστάσεις τους να συνδυάζουν τον αυθεντικό παραδοσιακό χορό και τη θεατρική αποτελεσματικότητα και να χαρακτηρίζονται από φως, χρώματα, εορταστικό πνεύμα, αισιοδοξία για τη ζωή και την «εξύψωση» του ανθρώπου ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ θα εμφανιστούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα, στις 29 και 30 Ιουνίου, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 4, 5 και 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Μάλιστα, λόγω αυτής της επετείου φίλιας και σχέσεων και των εορτασμών και των πολιτιστικών ανταλλαγών για το Έτος Ελλάδας - Ρωσίας, τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, πέρα από το φημισμένο κλασικό πρόγραμμά τους, θα παρουσιάσουν και μία δική τους φρέσκια προσέγγιση της χορευτικής μας παράδοσης, σε μία αρμονική, δημιουργική και εμπνευσμένη μίξη, βασισμένη μουσικά σε συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Με σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας

Τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ ιδρύθηκαν το 1937, στη Μόσχα, και αποτελούν το πρώτο επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών και λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μετράει πλέον σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους ήταν ο εξαιρετικός χορογράφος και ερευνητής των παραδοσιακών χορών, Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του λαού της ΕΣΣΔ, του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, με πολλά βραβεία και διακρίσεις και αποτελεί μία σπουδαία προσωπικότητα του 20ού αιώνα.

Το Μπαλέτο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα φολκλορικό χοροθέατρο και εγκυκλοπαίδεια χορού. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται 300 διαφορετικοί χοροί. Μέχρι σήμερα, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 60 χώρες, γνωρίζοντας τεράστια αναγνώριση και αποδοχή.

Αρχικά, στην ομάδα, συμμετείχαν ερασιτέχνες χορευτές, απόφοιτοι χορογραφικών σχολών και κάποιοι επαγγελματίες από το Μπαλέτο Μπολσόι, δημιουργώντας, όμως, στην πορεία, μία εξαιρετική και εξειδικευμένη σχολή, μιας και ο ίδιος ο Μοϊσέγιεφ είχε πάντα τη δυνατότητα να επιλέγει χορευτές τεχνικά άψογους.

Συνήθης πρακτική του ήταν η αναδημιουργία σε δικές του χορογραφίες παραδοσιακών ή ακόμη και μοντέρνων χορών από τις χώρες τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί το συγκρότημά του, ως ένας φόρος τιμής προς τη χώρα της φιλοξενίας τους. Η παρουσίαση αυτών των χορών ξεσήκωνε τα πλήθη, που συνέρρεαν στις παραστάσεις.

Ενσωμάτωσε χορούς από Ισπανία, Κορέα, Κίνα, Μογγολία, Γιουγκοσλαβία, Αργεντινή και από πολλούς άλλους τόπους.  Για την Ελλάδα, χορογράφησε το περίφημο «Συρτάκι» του Ζορμπά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και, μέχρι σήμερα, αποτελεί μέρος της παράστασης του Μπαλέτου. Το 2001, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το να φέρουμε κοντά πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους είναι ο τελικός σκοπός των προσπαθειών μας. Περισσότερα από 60 χρόνια, η ανάπτυξη εθνικών δεσμών μέσω διαπολιτιστικής φιλίας είναι το κορυφαίο μήνυμα της δουλειάς μας. Έτσι, γνωριζόμαστε καλύτερα και ανταλλάσσουμε πολιτιστικά επιτεύγματα, τα οποία είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

Αξιομνημόνευτη είναι η πρώτη επίσκεψη της ομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που έγινε το 1958, μετά από συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για πολιτιστικές ανταλλαγές. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της παλιάς  Metropolitan Opera House. Ο λαός των ΗΠΑ, που, μέχρι τότε, πίστευε ότι οι κάτοικοι της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σκληροί και άκαρδοι, χειροκροτούσε το μπαλέτο όρθιος για 25 λεπτά, μαγεμένος από τα χρώματα, τα συναισθήματα και τη ζωντάνια των χορευτών.

Ο συνδυασμός της λαϊκής χορευτικής παράδοσης με την τεχνοτροπία του μπαλέτου ήταν πρωτοποριακός και υπήρξε το κρίσιμο σημείο για τη μετάλλαξη των δημοτικών - λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε θεατρικό είδος. Η έντεχνη σκηνική παρουσία τους καλλιεργήθηκε από τον Μοϊσέγιεφ, μέσω της εκπαίδευσης των χορευτών στο κλασικό μπαλέτο. Εντούτοις, η κολεκτιβιστική αναπαράστασή τους συνεχίστηκε και, έτσι, διατήρησε το κύριο χαρακτηριστικό των παραδοσιακών χορών. Παρά την νεωτεριστική απόδοσή τους πάνω σε σκηνές θεάτρων από επαγγελματίες χορευτές, ο Μοϊσέγιεφ  δεν απομακρύνθηκε από τη λαϊκή παράδοση ως τη συλλογική έκφραση των ανθρώπων της.

Τίμησε τους λαούς του κόσμου με την εξιδανίκευση των χορών τους, την ενσαρκωμένη  έκφραση των συναισθημάτων τους, πετυχαίνοντας  να αποδώσει τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των λαών και των παραδόσεών τους. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως προσωπογράφο των εθνών και έλεγε: «Προσπαθώ να είμαι λακωνικός και πειστικός, ώστε οι χοροί να αντανακλούν τον χαρακτήρα του έθνους. Από ένα πλήθος πληροφοριών, δημιουργώ μία εκδοχή, η οποία ενσωματώνει τα πιο τυπικά και σημαντικά στοιχεία. Τα μικρότερης σημασίας τα εξαιρώ. Προσπαθώ να καταλάβω ένα έθνος όχι μόνο από τους χορούς, αλλά και από τη μουσική, την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα. Μετά από όλα αυτά, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τις δικές μου ικανότητες, για να τονίσω ιδιαίτερες λεπτομέρειες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα ενός έθνους ακόμη πιο ζωηρά. Όπως οι προσωπογράφοι, εξαιρώ τα ασήμαντα και τονίζω τα σημαντικά».

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 60 ευρώ, μειωμένο: 48 ευρώ, ζώνη Α: 50 ευρώ, μειωμένο: 40 ευρώ, ζώνη Β: 40 ευρώ, μειωμένο: 32 ευρώ, ζώνη Γ: 30 ευρώ, μειωμένο: 24 ευρώ, άνω διάζωμα: 20 ευρώ, μειωμένο: 16 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία -  Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895800. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, μειωμένο: 40 ευρώ, ζώνη Α: 40 ευρώ, μειωμένο: 32 ευρώ, ζώνη Β: 30 ευρώ, μειωμένο: 24 ευρώ, ζώνη Γ: 20 ευρώ, μειωμένο: 16 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου Μουσικής, Πλατεία Αριστοτέλους, τηλεφωνικά: 2310 895939,  ηλεκτρονικά: tch.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς