Κωνσταντινούπολη: Σφραγίδα Ι.Κ. «βλέπει» η CIA

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 21:52
UPD:30/06/2016 15:59
EPA/SEDAT SUNA

Στην επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ, του μεγαλύτερου στην Τουρκία και του 11ου πλέον πολυσύχναστου στην παγκόσμια κατάταξη με 60 εκατομμύρια επιβάτες το 2015, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, ενώ 239 τραυματίστηκαν.

A- A A+

O επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζον Μπρέναν δήλωσε την Τετάρτη ότι η πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ φέρει τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.).

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, το Ι.Κ. δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Μπρέναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές διαπράττουν αυτές τις επιθέσεις για «να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία».

Ο κ. Μπρέναν δήλωσε επίσης ότι θα του προκαλούσε έκπληξη το ενδεχόμενο το Ι.Κ. να μην σχεδιάζει επιθέσεις εντός των ΗΠΑ και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό, ενώ επεσήμανε -αναφερόμενος στη Συρία- ότι δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος στο πολιτικό μέτωπο χωρίς ενεργή συνεργασία από μέρους της Ρωσίας.

Για τον κ. Μπρέναν, οι περισσότερες επιθέσεις του Ι.Κ. στο εξωτερικό κατευθύνονται ή ενορχηστρώνονται από έναν πυρήνα στο «επιχειρησιακό θέατρο» της Συρίας και του Ιράκ.

EURONEWS

Ο διευθυντής της CIA επεσήμανε εξάλλου ότι η απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit ενδέχεται να φέρει την Ευρώπη ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι η τριπλή επίθεση, για την οποία προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενδέχεται να διαπράχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

«Χάνουν συνεχώς εδάφη, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τις περιοχές που έχουν καταλάβει. Θα ηττηθούν στη Συρία, θα τους νικήσουμε στο Ιράκ» είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

EURONEWS

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα μίσους που προκαλούν έναν αντίκτυπο στον πολιτισμένο κόσμο» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό του τουρκικού λαού».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αναφερθεί το βράδυ της Τρίτης στην τζιχαντιστική οργάνωση επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ, του μεγαλύτερου στην Τουρκία και του 11ου πλέον πολυσύχναστου στην παγκόσμια κατάταξη με 60 εκατομμύρια επιβάτες το 2015, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, ενώ 239 τραυματίστηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή