Αυστραλία: Tη νίκη του στις εκλογές ανακήρυξε ο Τέρνμπουλ

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016 10:18
UPD:10:20
EPA/DAN PELED
A- A A+

Τη νίκη του συντηρητικού του συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από οκτώ ημέρες στη χώρα ανακήρυξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Λίγο νωρίτερα το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είχε αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Τέρνμπουλ. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Μπιλ Σόρτεν «μου τηλεφώνησε και με συνεχάρη για την επανεκλογή μου στην πρωθυπουργία» δήλωσε ο Τέρνμπουλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σόρτεν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού θα εξασφαλίσει τις έδρες που του χρειάζονται για να παραμείνει στην εξουσία. «Είναι σαφές ότι ο κ. Τέρνμπουλ και ο συνασπισμός του θα σχηματίσουν κυβέρνηση» είπε ο Σόρτεν, προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε στον απερχόμενο πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί.

Οι δηλώσεις αυτές δίνουν τέλος στις οκτώ ημέρες αβεβαιότητας που ακολούθησαν μετά τις αμφίρροπες εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται φαίνεται ότι ούτε ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 76 εδρών που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Βάσει των προβλέψεων του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο συντηρητικός συνασπισμός εξασφαλίζει 74 έδρες, και ίσως και άλλες δύο έδρες από τις πέντε που δεν έχουν κριθεί ακόμη. Παράλληλα το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει 66 έδρες ενώ πέντε επιστρέφουν σε ανεξάρτητους.

Ωστόσο ο Τέρνμπουλ έλαβε την υποστήριξη τριών ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι θα τον στηρίξουν στα δημοσιονομικά ζητήματα και σε προτάσεις μομφής. Αυτό θα του επιτρέψει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει στο τέλος της καταμέτρησης των ψήφων την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Τέρνμπουλ, ένας πολυεκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης, ο οποίος διέθετε μια άνετη πλειοψηφία στην κάτω βουλή, αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές - κανονικά επρόκειτο να γίνουν πριν από τον Ιανουάριο του 2017 - για να σταθεροποιήσει την πλειοψηφία του στη Γερουσία.

Ο 61χρονος Τέρνμπουλ ήθελε επίσης να νομιμοποιήσει το εσωκομματικό πραξικόπημα που έκανε στο Φιλελεύθερο Κόμμα του - τον κύριο σχηματισμό του απερχόμενου συνασπισμού - και το οποίο του είχε επιτρέψει να αποπέμψει τον Σεπτέμβριο τον Τόνι Άμποτ, του οποίου ήταν υπουργός.

Τέρνμπουλ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή