Τούρκος υποναύαρχος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 13:45
UPD:13:47
REUTERS/STRINGER

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που στοιχισε τη ζωή σε 273 ανθρώπους τη νύκτα της 15ης Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές έχουν αποδυθεί σε εκκαθαρίσεις στις κρατικές δομές.

A- A A+

Υποναύαρχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποσπασμένος σε εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ ζήτησε άσυλο στη χώρα, αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο υποναύαρχος Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Δικαιοσύνη και ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν αποσπασμένος στη βάση της ατλαντικής συμμαχίας στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει αν το αίτημά του για άσυλο έγινε δεκτό ή όχι.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που στοιχισε τη ζωή σε 273 ανθρώπους τη νύκτα της 15ης Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές έχουν αποδυθεί σε εκκαθαρίσεις στις κρατικές δομές, βάζοντας στόχο κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις, η ιεραρχία των οποίων αποδεκατίσθηκε και γενικά τη δημόσια διοίκηση.

Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιούνται σε βάρος υποστηρικτών της αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και ο οποίος είναι πρώην σύμμαχός και νυν μαύρο πρόβατο για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γκιουλέν κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 16.000 προσώπων τα οποία έχουν προφυλακισθεί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή