Αυστραλία: Εργασίες ανακαίνισης για την Όπερα του Σίδνεϊ

Θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά και θα ολοκληρωθούν το 2020
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016 09:10
A- A A+

Τον σχεδιασμό για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει στην Όπερα του Σίδνεϊ από τα εγκαίνιά της, το 1973, παρουσίασε η Αυστραλία. Το κόστος της ανακαίνισης του κτηρίου -που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco - θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (154 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα επισκέπτονται την Όπερα κάθε χρόνο, με 775 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας να εισρέουν στα ταμεία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως υπολόγισε η Deloitte Access Economics, ωστόσο η ακουστική της παίρνει χαμηλή βαθμολογία από κριτικούς και μουσικούς.

Οι εργασίες, που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά και θα ολοκληρωθούν το 2020, θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ακουστικής και της προσβασιμότητας, ενώ περιλαμβάνουν και τη μετατροπή γραφείων που δεν χρησιμοποιούνται σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης φιλικό προς τις οικογένειες.

«Η Όπερα του Σίδνεϊ είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Αυστραλίας» δήλωσε ο Τρόι Γκραντ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Είναι ευθύνη μας ως θεματοφυλάκων αυτού του εξαιρετικού μέρους να το διατηρήσουμε και να το ανακαινίσουμε για όλους τους Αυστραλούς» συμπλήρωσε.

Ο Γκραντ δεσμεύθηκε ότι η ανακαίνιση στο κτήριο, το οποίο βασίστηκε σε σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Γερν Ούτσον και καταξιώθηκε ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια στον κόσμο, δεν θα βλάψει τη χαρακτηριστική εξωτερική όψη του, που θυμίζει πανιά ιστιοφόρου.

Για την ακουστική του, ωστόσο, έχουν διατυπωθεί αρκετές επικρίσεις. Σε έρευνα του 2011 μεταξύ καλλιτεχνών, θεατών και κριτικών, το αυστραλιανό μουσικό περιοδικό «Limelight» βαθμολόγησε το Θέατρο της Όπερας ως αυτό με τη χειρότερη ακουστική ανάμεσα σε 20 μεγάλους χώρους εκδηλώσεων στον κόσμο, με την Αίθουσα Συναυλιών να κατατάσσεται στη 18η θέση. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει με την ανακαίνιση που θα γίνει, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ, Ρόρι Τζεφς.

«Για πρώτη φορά η Αίθουσα Συναυλιών θα εκπληρώσει τις πραγματικές φιλοδοξίες των αρχικών δημιουργών. Ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου με μια από τις καλύτερες ακουστικές στον κόσμο», ανέφερε ο Τζεφς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή