Φιλανθρωπική συναυλία από τον κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο

Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, το Σάββατο 20 Αυγούστου
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 09:05
Marco Borggreve

Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει ανακηρυχθεί κορυφαίος μουσικός του κόσμου, καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο Léonie Sonning Music Prize 2017.

A- A A+

Ο κορυφαίος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με τον Enrico Pace στο πιάνο, σε μία μοναδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 7ης Φιλανθρωπικής Εκδήλωσης Κλασσικής Μουσικής υπέρ του Νοσοκομείου Ύδρας, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, το Σάββατο 20 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Κλασσικής Μουσικής υπέρ του Νοσοκομείου Ύδρας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Κωστή Σοφιανού, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2009, για να τιμηθεί η μνήμη του και η μουσική παράδοση που χαρακτηρίζει την οικογένεια. Η συγκίνηση είναι έντονη για τη σύζυγό του, Τζένη Σοφιανού, δικηγόρο και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, καθώς και για τους δύο γιους του, Νίκο και Αλέξανδρο Σοφιανό.

MARCO BORGGREVE

Enrico Pace.

Η βραδιά καθίσταται ξεχωριστή από την παρουσία ενός μουσικού, που, µέσω της μαεστρίας του, έχει βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει επιλέξει αποσπάσματα ιδανικά για την περίσταση: τις σονάτες του Μπετόβεν και του Ρίχαρντ Στράους - την περίφημη Sonata op. 24 του Μπετόβεν σε τέσσερα μέρη και τη Sonata op. 18 σε τρία μέρη.

Μια διάκριση που, δύσκολα, κατακτιέται

Στην Ύδρα, το 1984, ο Λεωνίδας Καβάκος είχε δώσει το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ, στην οικία Dale Keller. Τώρα, τόσα χρόνια μετά από τότε που έφτανε στο νησί, καλεσμένος του Πολιτιστικού Συλλόγου, επιστρέφει, όντας πλέον ένας από τους καλύτερους μουσικούς του πλανήτη.

Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει ανακηρυχθεί κορυφαίος μουσικός του κόσμου, καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο Léonie Sonning Music Prize 2017. Πρόκειται για µια κορυφαία διάκριση, που ονειρεύονται τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής κοινότητας, αλλά δύσκολα κατακτούν. Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο πέμπτος βιολονίστας στην ιστορία, που κερδίζει αυτό το βραβείο. Οι τέσσερις προηγούμενοι ήταν τα ιερά τέρατα της κλασικής μουσικής: Γεχούντι Μενουχίν (1972), Ισαάκ Στερν (1982), Γκίντον Κρέµερ (1989) και Αν - Σοφί Μούτερ (2001).

MARCO BORGGREVE

Οι αναγνώστες του «Gramophone», του πιο απαιτητικού, ίσως, περιοδικού για την κλασική μουσική, πριν δύο χρόνια, τον είχαν ανακηρύξει Καλλιτέχνη της Χρονιάς, ενώ ήταν υποψήφιος και για το βραβείο Γκράµι. Έτσι, φτάνοντας στο απόγειο μιας καριέρας γεμάτης διακρίσεις και βραβεία από την εφηβική κιόλας ηλικία του, ο κορυφαίος μουσικός επιστρέφει - κατά κάποιον τρόπο - εκεί, από όπου ξεκίνησε, για µια πανηγυρική φιλανθρωπική συναυλία.

Η συγκεκριμένη συναυλία έχει ενταχθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις «Θεομητορικά» και, κάθε χρόνο, τα έσοδά της διατίθενται για τις ανάγκες του νοσοκομείου Ύδρας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του πρόεδρου του νοσοκομείου, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, κ. κ. Εφραίμ, ο οποίος έχει ορίσει οργανωτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι η δικηγόρος Τζένη Σοφιανού.

Λεωνίδας Καβάκος και Enrico Pace.

Πληροφορίες

Ιερά Μητρόπολη Ύδρας: Ύδρα, τηλ.: 22980 - 52207. Προσκλήσεις για τη συναυλία διατίθενται στο ξενοδοχείο «Λητώ», στην Ύδρα (τηλ.: 22980 53385 - 6).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς