Λιθουανία: Μεγάλη συμφωνία για αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων από τη Γερμανία

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 15:03
UPD:15:08
EPA/HOLGER HOLLEMAN

(φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Η Λιθουανία υπέγραψε τη Δευτέρα συμφωνία μαζικής αγοράς γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες, με το βλέμμα στραμμένο στις κινήσεις της Ρωσίας.

Στη μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς πολεμικού υλικού στην ιστορία της, η χώρα της Βαλτικής, μέλος του NATO, θα αγοράσει 88 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Boxer αντί 386 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα οχήμα είναι παραγωγής του γερμανο-ολλανδικού ομίλου ARTEC, ενώ οι βάσεις των τηλεβόλων τους είναι ισραηλινής κατασκευής.

«Πρόκειται για μακρόπνοη επένδυση στην εθνική μας άμυνα και σημάδι ότι η Λιθουανία λαμβάνει την ασφάλειά της σοβαρά και επενδύει σε αυτήν», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Γιούοζας Ολέκας.

Τα πρώτα οχήματα θα φθάσουν στη χώρα το 2017 και τα υπόλοιπα το 2021.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά ένα τρίτο από το 2014, όταν η Ρωσία κινήθηκε στρατιωτικά και κατέλαβα την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, προσαρτώντας την στη συνέχεια.

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν έχει φιλοδοξίες να απειλήσει γειτονικές της χώρες και κάνει λόγο για «προσπάθεια περικύκλωσής της από το NATO.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή