Συνεχίζει τον διμέτωπο με Ισλαμικό Κράτος και Κούρδους η Τουρκία στη βόρεια Συρία

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 13:50
UPD:13:53
REUTERS/MURAD SEZER

(φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει από νωρίς το πρωί θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, απαντώντας στη ρίψη οβίδων στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που εκατοντάδες Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση κατά των τζιχαντιστών στην Τζαραμπλούς.

Η συριακή πόλη είναι το τελευταίο σημείο διέλευσης που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Τρεις οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Κιλίς και ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο επικαλείται πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα, περίπου 80 χλμ. ανατολικά της Κιλίς, δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική περιοχή Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, πολύ κοντά στα συριακά σύνορα και ακριβώς απέναντι από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά πλήττοντας με σχεδόν 60 οβίδες τέσσερις θέσεις - στόχους του Ι.Κ. στη Τζαραμπλούς.

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται ενώ εκατοντάδες Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση για να καταλάβουν την Τζαραμπλούς, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιχείρηση αιτιολογείται από τη βούληση της Άγκυρας να εμποδίσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής, καθώς και «να ανοίξει ένας διάδρομος για τους μετριοπαθείς αντάρτες», υπογράμμισε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, είπε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο να εμποδίσουν την προώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από την Μανμπίτζ προς την Τζαραμπλούς και να εμποδίσουν τους Κούρδους να αναπτύξουν περαιτέρω τις θέσεις τους στα σύνορα.

Οι SDF είναι συμμαχία Kούρδων μαχητών και ένοπλων αραβικών οργανώσεων που πολεμούν το Ι.Κ..

To βράδυ της Κυριακής, το πυροβολικό είχε βομβαρδίσει θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που ελέγχεται από το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) και του Ι.Κ. στη Τζαραμπλούς και τα περίχωρά της.

Η Τουρκία θεωρεί το Ι.Κ. και την PYD τρομοκρατικές οργανώσεις και τις πολεμά, παρότι είναι σε διαφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία για τους Κούρδους, συμμάχους της Ουάσινγκτον και της Μόσχας εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή