Ρώσοι χάκερ υπέκλεψαν ιατρικά δεδομένα Αμερικανίδων αθλητριών, τις οποίες κατηγορούν για ντόπινγκ

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 00:34
REUTERS/TOBY MELVILLE

Όσον αφορά στη Σερένα Γουίλιαμς αναφέρεται πως έπαιρνε οπιοειδή (οξυκωδόνη και υδρομορφόνη), πρεδνιζόνη, πρεδνιζολόνη και μεθυλπρεδνιζολόνη. 

A- A A+

Ρώσοι χάκερ της ομάδας «Fancy Bear» υπέκλεψαν και ανέβασαν στο διαδίκτυο προσωπικά ιατρικά δεδομένα Αμερικανίδων αθλητριών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις οποίες κατηγορούν για ντοπάρισμα.

Οι αθλήτριες στοιχεία των οποίων δημοσιοποιήθηκαν είναι η γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς, η καλαθοσφαιρίστρια Ελένα Ντελ Ντον και οι αδελφές Γουίλιαμς, Σερένα (η θεωρούμενη κορυφαία τενίστρια του κόσμου) και Βίνους. Για την Μπάιλς αναφέρεται ότι τον Αύγουστο 2016 βρέθηκε θετική σε μεθυλφαινιδάτη και αμφεταμίνη, και για την Ντον ότι τεστ έδειξαν πως χρησιμοποιούσε αμφεταμίνη και, μετά το 2014, υδροκορτιζόνη.

Όσον αφορά στη Σερένα Γουίλιαμς αναφέρεται πως έπαιρνε οπιοειδή (οξυκωδόνη και υδρομορφόνη), πρεδνιζόνη, πρεδνιζολόνη και μεθυλπρεδνιζολόνη. Η Βίνους, όπως αναφέρεται, έπαιρνε πρεδνιζόνη, πρεδνιζολόνη, τριαμκινολόνη και φορμοτερόλη.

Στην ιστοσελίδα τους, οι χάκερ παραθέτουν τα φερόμενα σχετικά έγγραφα, τόσο σε μορφή pdf όσο και σε άμεση προβολή.

Η World Anti-Doping Agency (Wada) καταδίκασε τη διαρροή, ενώ η Μπάιλς ισχυρίστηκε ότι εδώ και καιρό παίρνει φάρμακα για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις κατηγορίες των χάκερ, «ακολουθούσε πάντα τους κανόνες».

Η USA Gymnastics, σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η ολυμπιονίκης είχε λάβει την απαραίτητη άδεια για τη λήψη φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα απαγορευμένων ουσιών της Wada. Επίσης, η Wada σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές αποτελούν μια απόπειρα υπονόμευσης του παγκοσμίου συστήματος αντιντόπινγκ. Όσον αφορά στη Σερένα Γουίλιαμς, τα έγγραφα δείχνουν πως έλαβε ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση τραυματισμών στους μύες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Κρεμλίνο ή οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν εμπλέκονται στο περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σημαδεύτηκαν από τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών στίβου λόγω κατηγοριών για πρόγραμμα ντόπινγκ με κρατική υποστήριξη.

Προτεινόμενα για εσάς