Τουρκία: Έχουμε τη δύναμη να επιβληθούμε με τη βία στις κουρδικές YPG στη Συρία

«Όπως κάναμε με το Ισλαμικό Κράτος»
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 12:17
UPD:12:59
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Η Τουρκία έχει τη δύναμη να επιβάλει με τη βία τη μετακίνηση των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG από τα δυτικά στα ανατολικά του Ευφράτη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι ήδη η Τουρκία έχει δείξει τη δύναμή της, αναγκάζοντας το Ισλαμικό Κράτος να υποχωρήσει νότια από τις θέσεις που κατείχε κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί τη μετακίνηση των κουρδικών δυνάμεων δυτικά του Ευφράτη ώστε να μην υπάρχει εδαφική σύνδεση των τριών κουρδικών καντονίων της βόρειας Συρίας, τα οποία ελέγχει το αδελφό κόμμα του αποσχιστικού - αυτονομιστικού PKK, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης). Οι δυνάμεις του PYD έχουν ανακηρύξει τις κουρδικές περιοχές ως αυτόνομη οντότητα εντός Συρίας, κίνηση στην οποία αντιτίθεται τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και η συριακή αντιπολίτευση και η Τουρκία.

Στην ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξέφρασε προβληματισμό και για τα σχέδια των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Ιράκ για την επίθεση απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να λάβουν χαρακτήρα σεχταριστικής σύγκρουσης μεταξύ σιιτών και σουνιτών Ιρακινών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή