Τουρκία κατά Χίλαρι Κλίντον και Ιράκ για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Σκληρή γλώσσα από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 13:41
UPD:13:44
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο κ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε ανήθικη και μη επωφελή για την Τουρκία ως χώρα - μέλος του NATO την πρόταση της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ

A- A A+

Σκληρή κριτική στην πρόταση της Χίλαρι Κλίντον να εξοπλιστούν πιο αποφασιστικά οι Κούρδοι της Συρίας για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος άσκησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Ο κ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε ανήθικη και μη επωφελή για την Τουρκία ως χώρα - μέλος του NATO την πρόταση της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η κ. Κλίντον είχε αναφέρει, στο προεκλογικό ντιμπέιτ της Κυριακής με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα εξετάσει σοβαρά, παρά τις αντιδράσεις «κάποιων κύκλων», τον εξοπλισμό των πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με το PKK και θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε η χώρα του να κινηθεί στρατιωτικά κατά των Κούρδων και ανατολικά του Ευφράτη, εντός του συριακού εδάφους, εάν υπάρξει «τρομοκρατική δραστηριότητα» στην περιοχή.

Ερντογάν κατά Αμπάντι

Με σκληρή γλώσσα απάντησε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό του Ιράκ, ο οποίος είχε ζητήσει προ ημερών την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη βάση της Μπασίκα, στον ιρακινό βορρά, όπου εκπαιδεύουν σουνίτες, αλλά και Κούρδους Ιρακινούς για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τα όριά του. Δεν θα πάρουμε την άδεια της Βαγδάτης για τη δραστηριότητά μας στη Μπασίκα», είπε σε έντονο ύφος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Η σουνιτική μουσουλμανική Τουρκία φοβάται ότι η όλο και μεγαλύτερη επιρροή των φιλοϊρανικών σιιτικών ιρακινών πολιτοφυλακών θα αποξενώσει τον σουνιτικό πληθυσμό του Ιράκ και θα μετατρέψει τη χώρα σε δεύτερο Ιράν, με αλλαγές στην πληθυσμιακή της σύνθεση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή