Ν.Δ.: Τρύπα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης από τα ασφαλιστικά ταμεία

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 09:36
UPD:09:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας και Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εννιάμηνο του 2016.

«Για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε σχέδιο για την οικονομία, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση», υποστηρίζουν οι βουλευτές.

Σύμφωνα με τους κ. Δήμα και Οικονόμου, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οφείλεται στο ότι το κράτος δεν πληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, είναι ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας έχουν αυξηθεί κατά 63%».

Παράλληλα, συνεχίζουν οι δύο βουλευτές, «η προχειρότητα και η ανικανότητα με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη εκτός στόχων».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν, «ο ΟΑΕΕ μέσα σε εννέα μήνες έχει ήδη υπερβεί την ετήσια πίστωση που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ενώ το ΙΚΑ έχει φτάσει στο 83,9% της ετήσιας δαπάνης του». «Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία σημαντική αστοχία στον προϋπολογισμό και ότι ο ΟΑΕΕ και ενδεχομένως και άλλα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση», προειδοποιούν, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας, την επικράτηση της μερικής απασχόλησης, στη μείωση των μισθών και στην κατάρρευση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή