Μεγαλειώδη «Carmina Burana» από την Καμεράτα

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 09:05
A- A A+

Το αριστουργηματικό έργο μεγαλειώδους σύλληψης που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και γοητεύει τα ακροατήρια ανά τον κόσμο με τα εντυπωσιακά φωνητικά χορωδιακά και σολιστικά του μέρη, η σκηνική καντάτα «Carmina Burana» του Γερμανού συνθέτη και πρωτοπόρου μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ, παρουσιάζεται από την Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, το πιο γνωστό συμφωνικό - χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα παρουσιάζεται υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, με τη συμμετοχή της Μυρσίνης Μαργαρίτη (σοπράνο), του Νίκου Σπανάτη (κόντρα τενόρος), του Χάρη Ανδριανού (βαρύτονος), της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί», της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Αταλάντης.

Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Βασισμένα σε μεσαιωνικά ποιήματα

Γραμμένα το 1935 για μεγάλους ορχηστρικούς και χορωδιακούς όγκους και τρεις σολίστ, τα «Carmina Βurana» είναι βασισμένα σε μεσαιωνικά ποιήματα του 12ου και 13ου αιώνα, που γράφτηκαν από μοναχούς και ανακαλύφθηκαν σε πάπυρο, το 1803, στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Μπόιερν της Βαυαρίας. Ο Καρλ Ορφ μελοποίησε 24 από αυτά τα ποιήματα, που μιλούν για τον ρόλο της τύχης στην ανθρώπινη ζωή, για τον ερχομό και τις ομορφιές της Άνοιξης, για την τρέλα της κοσμικής διασκέδασης και, με αθυρόστομο συχνά τρόπο, τις χάρες του έρωτα.

Από τότε έως σήμερα, τα «Carmina Βurana» μαγεύουν όλο τον κόσμο με το μεγαλείο της σύλληψης τους, τον γήινο και άμεσο χαρακτήρα της μουσικής, τα μεγαλοπρεπή χορωδιακά και τα εντυπωσιακά φωνητικά σόλο.

Νίκος Σπανάτης.

Με μια αφοπλιστική αφέλεια

Ο Γιώργος Πέτρου σημειώνει: «Η μουσική του Ορφ, τόσο άμεση και γοητευτική, με μια αφοπλιστική αφέλεια που κρύβει, όμως, μέσα της μια ιδιοφυή σύλληψη, ζωγραφίζει με θαυμάσιο τρόπο εικόνες και συναισθήματα διαχρονικά. Η επιρροή της μοίρας στη ζωή των ανθρώπων, η αγάπη για τη φύση, ο έρωτας, το κρασί και η διασκέδαση, εμπνέουν σήμερα με τον ίδιο τρόπο, που ενέπνευσαν τους υποψήφιους μοναχούς του Μεσαίωνα να γράψουν τους χαριτωμένους αυτούς στίχους.

Ο Ορφ, με τα “Carmina Burana”, κατορθώνει να αγγίξει τα πιο λεπτά και τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα ταυτόχρονα. Πότε με συμφωνικούς και χορωδιακούς ηχητικούς όγκους που συνεπαίρνουν σαν ωστικό κύμα και πότε με τις λεπτότερες πινελιές ήχου και τα πιο χαϊδευτικά ηχοχρώματα.

Η Καμεράτα, τολμηρή για άλλη μια φορά, ξεκινά ένα νέο ταξίδι στον χρόνο. Από τα βαυαρικά μοναστήρια του Μεσαίωνα, στα μαδριγάλια, το γρηγοριανό μέλος και τους ξέφρενους χορούς της Αναγέννησης. Από την avant garde του 1930, στην πολυσυλλεκτικότητα και τη βαθιά ιστορική γνώση για το μουσικό παρελθόν που χαρακτηρίζει το μουσικό ύφος της εποχής μας».

Χάρης Ανδριανός.

Συντελεστές

Χορωδία της ΕΡΤ: διδασκαλία Δημήτρης Κτιστάκης, Χορωδία του Δήμου Αθηναίων: διδασκαλία Σταύρος Μπερής, Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί»: διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού, Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά και Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αταλάντης: διδασκαλία Αντιγόνη Κερετζή.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: 50, 35, 25, 14 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 9,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 7,50 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: Ομήρου 8, τηλ.: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς