ΕΣΡ: Προβολή της Χρυσής Αυγής κατά περίπτωση

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 13:13
UPD:13:16
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Κατά περίπτωση θα πρέπει να κρίνει η ΕΡΤ, αλλά και οι ιδιωτικοί σταθμοί αν βρεθούν σε όμοια θέση, αν θα προβάλουν ή όχι τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και απέστειλε στην ΕΡΤ έπειτα από σχετικό ερώτημά της.

Ειδικότερα, το ΕΣΡ στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι «απόκειται στην έμφρονα κρίση καθενός εκ των αρμοδίων για την εφαρμογή των νόμων οργάνων να εκτιμήσουν αν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ή όχι στις ανωτέρω ή σε άλλες ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως».

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης, θα πρέπει να μεταδίδονται οι κοινοβουλευτικές δράσεις της ΧΑ, ωστόσο άλλες εκδηλώσεις θα πρέπει να μεταδίδονται μαγνητοσκοπημένες.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι -σύμφωνα με το Σύνταγμα- η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να τηρεί έναντι των κοινοβουλευτικών κομμάτων την αρχή της αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την πολιτική τους δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει, κανένας σταθμός δεν υποχρεούται να μεταδίδει στο πλαίσιο πληροφοριών και ειδήσεων λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει κομμάτων που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, δηλαδή εμπίπτουν σε διατάξεις του ποινικού κώδικα ή ποινικών νόμων.

Προσθέτει, επίσης, ότι τέτοιες αξιόποινες -δηλαδή απαγορευμένες- συμπεριφορές περιλαμβάνονται και στον νόμο 4285/2014 «για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή