Ηνωμένο Βασίλειο: Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά το 2016

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 20:54
UPD:20:54
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER

Η αιολική ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το 11,5% της συνολικής ενέργειας της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του 2016. 

A- A A+

Τα αιολικά πάρκα σε όλη τη Βρετανία παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι σταθμοί άνθρακα για πρώτη φορά το 2016, σύμφωνα με νέα έκθεση κλιματικών αναλυτών.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε σε μόλις 9,2% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας δραματική πτώση από το 22,6% του 2015. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής άνθρακα από το 1935, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης Climate Brief. Η αιολική ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το 11,5% της συνολικής ενέργειας της χώρας κατά τη διάρκεια του 2016, λίγο κάτω από το 12% του 2015.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο άνθρακας αντικαταστάθηκε κυρίως από την παραγωγή φυσικού αερίου, η οποίο είναι πολύ καθαρότερη. Σε ευρύτερο επίπεδο, το δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλάζει με ταχύ ρυθμό, καθώς στους κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προστίθενται χιλιάδες μικρότερες μονάδες, ιδιαίτερα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών να απαλλαγεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τους υδρογονάνθρακες.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή με καύση άνθρακα έως το 2025, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Τρεις μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έκλεισαν πέρυσι και μάλιστα υπήρξαν ημέρες, κατά τις οποίες η χώρα ήταν σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς καθόλου καύση άνθρακα.

Εξάλλου, σε μια διαβούλευση που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο, το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε ότι όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί παραγωγής ενέργεια από άνθρακα στη χώρα πρέπει να κλείσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς γίνονται ολοένα και πιο αντιοικονομικοί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή