Τ. Πετρόπουλος: Διευκρινίσεις για τους συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 17:42
UPD:17:48
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλοι οι δικηγόροι απασχολούνταν με πάγια αντιμισθία και η εταιρεία κατέβαλλε το σύνολο των εισφορών τους, βρίσκονται επίσης στα σχετικά μητρώα του ΔΣΑ. Συνεπώς, με μία απλή έρευνα ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά» τονίζει ο υφυπουργός.

 

A- A A+

Διευκρινίσεις σχετικά με τους συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών που αμείβονται με Δελτίου Παραοχής Υπηρεσιών καθώς για τη δικηγορική εταιρεία «Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες» παρέχει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος με αφορμή την αναφορά της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την εγκύκλιο (Φ 80000/οικ. 2460/106/2017) και σχετικά δημοσιεύματα που την αναπαρήγαγαν.

Όπως αναφέρει, οι δικηγόροι διέπονται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων και δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Ο ίδιος εξηγεί ότι για αυτόν τον λόγο δεν εμπίπτουν στην περίπτωση των εξαρτημένων εργαζομένων που αμείβονται με ΔΠΥ και προσθέτει ότι τυχόν ένταξή τους στην κατηγορία των εξαρτημένων εργαζομένων θα επέφερε απαγορευμένη κατάργηση της θεσμικής ανεξαρτησίας των δικηγόρων.

«Όσοι υποστηρίζουν τα αντίθετα, θα όφειλαν να διαβάσουν τις διατάξεις του Κώδικα περί έμμισθης εντολής. Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν διατυπώθηκε αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει το υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα» υπογραμμίζει.

Σχετικά με τη δικηγορική εταιρεία που ήταν διαχειριστής τονίζει ότι «αιτήθηκα την διακοπή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 8-4-2015, λόγω της τοποθέτησής μου στην θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ και στις 21-4-2015 έπαψε η σχέση μου ως διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας "Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες".  Στις 23-9-2015 ανέλαβα καθήκοντα υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και την 1-10-2015 κατατέθηκε αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ για την διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας, η οποία διεγράφη από το μητρώο του ΔΣΑ και έκτοτε έπαψε να υπάρχει».

«Τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλοι οι δικηγόροι απασχολούνταν με πάγια αντιμισθία και η εταιρεία κατέβαλλε το σύνολο των εισφορών τους, βρίσκονται επίσης στα σχετικά μητρώα του ΔΣΑ. Συνεπώς, με μία απλή έρευνα ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά» τονίζει.

Τέλος, χαρακτηρίζει «χαλκευμένα και συκοφαντικά» συγκεκριμένα δημοσιεύματα «ως αντίδραση στις προχθεσινές αναφορές μου, με τις οποίες αποκάλυπτα την πολιτική που σχεδιάζει η ΝΔ σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων ανεξαιρέτως των ασφαλισμένων».  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή