ΕΛΣ: Η «Ηλέκτρα» θα σημάνει την έναρξη νέας εποχής στο ΚΠΙΣΝ

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 23:32
UPD:23:32
Vassilis Makris

Η πρώτη παράσταση στην Κεντρική Σκηνή την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ «Τοπία», σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη. Από τις 31 Μαρτίου.

A- A A+

Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) απογειώνεται στο καινούργιο της κτήριο, μ' ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η πρώτη όπερα που θα σημάνει επίσημα την έναρξη της νέας εποχής της ΕΛΣ από την Κεντρική Σκηνή, στις 15 Οκτωβρίου, είναι η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, με την κορυφαία μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Κόκκος και διευθύνει ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η Λιλή Κεντάκα.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ΕΛΣ, βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή και σηματοδοτεί την πεποίθηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιώργου Κουμεντάκη, ότι «η όπερα, η λυρική τέχνη, το μουσικό θέατρο δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα».

Δεκαέξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (θα διαρκέσει από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 2017).

Η πρώτη παράσταση στην Κεντρική Σκηνή την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ «Τοπία», σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη. Από τις 31 Μαρτίου.

Το καλλιτεχνικό όραμα του Γιώργου Κουμεντάκη συνδυάζει πρωτιές στις συνεργασίες, αναθέσεις νέων έργων, εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της όπερας και συμπληρώματα στα κενά, με έργα, μεταξύ άλλων, του 20ού αιώνα, μπαρόκ, του κλασικισμού, του γερμανικού, ρώσικου και γαλλικού ρεπερτορίου.

VASSILIS MAKRIS

Η φιλοσοφία του είναι να αξιοποιηθούν οι εγχώριες, υγιείς καλλιτεχνικές δυνάμεις και να αναπτυχθεί η σχέση της ΕΛΣ με την κοινωνία. «Σοβαρές μετακλήσεις θα γίνονται μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο» είπε ο κ.  Κουμεντάκης και έθεσε ως προτεραιότητα «την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Οργανισμού, προκειμένου η ΕΛΣ να συνομιλήσει επί ίσοις όροις με το διεθνές γίγνεσθαι του λυρικού θεάτρου».

Τα οικονομικά της ΕΛΣ

Η ετήσια τακτική επιχορήγηση είναι 12,5 εκατ. ευρώ. «Το ποσό αυτό αρκεί μόνο για τη μισθοδοσία» τόνισε ο κ. Κουμεντάκης. «Με τα νέα δεδομένα, δεν επαρκεί για τις λειτουργικές δαπάνες και είμαστε σε διαπραγμάτευση με τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών για επιπρόσθετη επιχορήγηση, ύψους 4 εκατ. 600 χιλιάδων ευρώ, εντός του 2017. Προσβλέπουμε στα εισιτήρια, αλλά κυρίως στην εξεύρεση χορηγιών».

Κεντρική Σκηνή

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής για τη σεζόν 2017-18 θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Εντούτοις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέφερε ότι: «Το 2017-18 θα συνεργαστούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και απροσδόκητες παραγωγές, μεταξύ άλλων, με δύο σπουδαίους Έλληνες, διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του θεάτρου - τον Θόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ΕΛΣ και τον Γιάννη Χουβαρδά. Παράλληλα, έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε ότι το ανσάμπλ των πρωταγωνιστών μας θα συμπληρωθεί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες τραγουδιστές, Μυρτώ Παπαθανασίου, Χριστίνα Πουλίτση, Δημήτρη Τηλιακό και Τάση Χριστογιαννόπουλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.

Επίσης, δεν μπορώ να κρύψω τη μεγάλη μου χαρά που θα ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια, με τον συνοδοιπόρο των νεανικών μου χρόνων, Δημήτρη Παπαϊωάννου, εδώ, στην ΕΛΣ. Ο Δημήτρης δεν έχει ξαναδουλέψει για την ΕΛΣ και είμαι βέβαιος ότι όλα όσα θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα αποτελέσουν ένα νέο, ξεχωριστό κεφάλαιο στην καλλιτεχνική μας πορεία, αλλά και μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση για την ΕΛΣ».

Η Εναλλακτική Σκηνή

Το πρόγραμμα είναι έτοιμο εδώ και μήνες. Κινείται σε τρεις ζώνες με σταθερούς άξονες και θεματικές που ενσωματώνουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος, κατά την περίοδο της μετεγκατάστασης, ανέρχεται σε 1 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ (το ποσό προέρχεται από τη δωρεά ύψους 5 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχος). Στη συνέχεια, η Εναλλακτική θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΛΣ, με ποσό περίπου 750 χιλιάδων ευρώ.

Οι τρεις ζώνες του προγραμματισμού είναι η πρωινή, αφιερωμένη στην εκπαίδευση, η μεσημεριανή, που εστιάζει στην κοινωνία και η βραδινή, αφιερωμένη στη δημιουργία.

VASSILIS MAKRIS

Από τον Μάρτιο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2018, περισσότερες από 300 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή. Οι παραγωγές ορόσημα είναι η νέα όπερα του Μηνά Μπουρμπουδάκη, βασισμένη στο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, το «Λυκόφως των χρεών», μια παράφραση του Λυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ, από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Δημήτρη Δημόπουλο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η animated όπερα της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», σε σκηνοθεσία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), η μπαρόκ όπερα του Πέρσελ, η «Βασίλισσα των Ξωτικών», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant. Η νέα όπερα για παιδιά του Θοδωρή Αμπαζή «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», τα Φεστιβάλ «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου», «Ρετρομανία», και οι συμπαραγωγές με το Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τις ομάδες μουσικού θεάτρου «Ραφή» και «Oper(Ο)».

Στο Ηρώδειο

Οι δύο εμφανίσεις της ΕΛΣ φέτος στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού (31 Μαΐου & 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017) και ο «Τροβατόρε» του Τζουζέπε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη (21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς