Στο Αφγανιστάν 18 Αφγανοί που απελάθηκαν από τη Γερμανία

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 12:24
UPD:12:26
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Οι 18 άνδρες, στην πλειονότητά τους νεαροί, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Μόναχο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του αεροδρομίου Ταϊμούρ Σαχ Χαμίντι.

 

A- A A+

Ομάδα 18 Αφγανών μεταναστών που απελάθηκαν από τη Γερμανία έφτασε την Πέμπτη στην Καμπούλ, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση από τη γερμανική κυβέρνηση νομοσχεδίου που έχει στόχο να επιταχύνει τις απελάσεις των μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Οι 18 άνδρες, στην πλειονότητά τους νεαροί, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Μόναχο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του αεροδρομίου Ταϊμούρ Σαχ Χαμίντι.

Πρόκειται για την τρίτη πτήση που γίνεται από τις αρχές Δεκεμβρίου για τον επαναπατρισμό Αφγανών μεταναστών από τη Γερμανία, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το φθινόπωρο μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότεροι από 80 Αφγανοί μετανάστες έχουν επιστρέψει με αυτό τον τρόπο στη χώρα τους: πρόκειται για άνδρες, συνήθως νεαρής ηλικίας, το αίτημα των οποίων για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί.

Χιλιάδες άλλοι αναμένεται να ακολουθήσουν, καθώς η Γερμανία είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τη διαδικασία απελάσεων μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου, η οποία διαπράχθηκε από Τυνήσιο μετανάστη, η αίτηση του οποίου για άσυλο είχε απορριφθεί.

Παρ' όλα αυτά, το σχετικό νομοσχέδιο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς αφορά και την απέλαση Αφγανών, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μετά τους Σύρους.

Πέντε γερμανικά κρατίδια, σε σύνολο 16, αποφάσισαν να αναστείλουν τις απελάσεις, τονίζοντας τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Αφγανιστάν, όπου περισσότεροι από 11.500 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν το 2016, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή