Σ.Α. ΟΗΕ: Προς νέα κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 10:54
UPD:14:14
REUTERS/ANDREW KELLY
A- A A+

Νέα αντιπαράθεση αναμένεται να έχουν σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες διαφωνούν βαθιά αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Συρία που κατηγορείται ότι έκανε χρήση χημικών όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να ψηφίσει επί ενός σχεδίου, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον 11 Σύρων αξιωματούχων και 10 οντοτήτων που συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων σε τρεις περιπτώσεις το 2014 και το 2015.

Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο, όπως το έχει ήδη κάνει έξι φορές, προκειμένου να προστατεύσει τη σύμμαχό της Συρία.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 ώρα Ελλάδας. Η σημερινή θα είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ανήσυχοι τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο ριζικής αλλαγής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Όμως, η Ουάσινγκτον προς το παρόν θα ταχθεί στο πλευρό της Βρετανίας και της Γαλλίας και θα προσπαθήσει να δει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει η Μόσχα για να προστατεύσει τη Συρία.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εξήγησε για ποιο λόγο η χώρα του θα ασκήσει βέτο. Όπως υποστήριξε, οι αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων είναι «ανεπαρκείς». Το προσχέδιο της απόφασης είναι αντίθετο «στη βασική αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή