Δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν «σφήνα» μεταξύ Σύρων ανταρτών και Κούρδων

Με την έγκριση των κουρδικών δυνάμεων
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 18:37
UPD:18:44
REUTERS/STRINGER

Ο έλεγχος «ορισμένων χωριών και θέσεων στη δυτική πλευρά της πόλης Αλ Αρέιμα παραδόθηκε στη συνοριοφυλακή του καθεστώτος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέρφαν Ντάρουις, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της πόλης Μανμπίζ, η οποία ελέγχεται από τις SDF (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι Κούρδοι και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) αποσύρθηκαν από πολλά χωριά της βόρειας Συρίας, παραχωρώντας τις θέσεις τους στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με βάση συμφωνία Κούρδων - Ρωσίας, ώστε να σταματήσουν την προέλαση Τουρκίας και Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ο έλεγχος «ορισμένων χωριών και θέσεων στη δυτική πλευρά της πόλης Αλ Αρέιμα παραδόθηκε στη συνοριοφυλακή του καθεστώτος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέρφαν Ντάρουις, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της πόλης Μανμπίζ, η οποία ελέγχεται από τις SDF.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο ώστε «να περιοριστεί η τουρκική επέκταση και να αποφευχθεί η αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του ότι η συριακή σημαία υψώθηκε την Δευτέρα σε πολλά χωριά της περιοχής. Σύμφωνα όμως με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, «τα μέλη του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίζ απλώς φόρεσαν τη στολή του στρατού του καθεστώτος και ύψωσαν τη συριακή σημαία για να αποφύγουν συγκρούσεις με τους Τούρκους».

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στην παράδοση αυτών των θέσεων στις δυνάμεις του καθεστώτος.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίζ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να αναπτυχθούν κυβερνητικά στρατεύματα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των SDF και των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι στηρίζονται από τον τουρκικό στρατό.

Τον περασμένο Αύγουστο η Άγκυρα εξαπέλυσε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», με στόχο τόσο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όσο και τις κουρδικές δυνάμεις της βόρειας Συρίας, οι οποίες διατηρούν δεσμούς με το παράνομο στην Τουρκία Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, οι τουρκικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πρόσφατα την πόλη Αλ Μπαμπ, εκδιώκοντας το Ι.Κ. Η Αλ Αρέιμα βρίσκεται ανάμεσα στην Αλ Μπαμπ και τη Μανμπίζ που ελέγχεται από τις SDF. Την περασμένης εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο επόμενος στόχος της επιχείρησης θα είναι η Μανμπίζ.

Την Δευτέρα οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στη Μανμπίζ, για να εμποδίσουν τις αντίπαλες πλευρές να συγκρουστούν μεταξύ τους, αντί να μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή