Τουρκία: Ποινές φυλάκισης σε 111 Κούρδους αντιφρονούντες

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 08:50
UPD:13:09
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν από τουρκικό δικαστήριο 111 Κούρδοι αντιφρονούντες, που κατηγορούνταν για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση.

Η δίκη, που ξεκίνησε το 2009, είναι η κυριότερη εναντίον της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCΚ), μιας οργάνωσης που θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ο βραχίονας του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων, καταδίκασε 111 άτομα σε ποινές φυλάκισης, κυρίως για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση», «διαχείριση τρομοκρατικής οργάνωσης» και παραβίαση των νόμων που αφορούν τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, ενώ 43 άτομα αθωώθηκαν.

Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν ο Καμουράν Γιουκσέκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), που συνδέεται με το βασικό φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ο κ. Γιουκσέκ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη.

Ο πρώην δήμαρχος της Μαρντίν και βετεράνος της κουρδικής εξέγερσης Αχμέτ Τουρκ, από την πλευρά του, καταδικάστηκε σε έναν χρόνο και τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή