Πασχαλινό αφιέρωμα στον Άρβο Περτ

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 10 Απριλίου
Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 09:00
A- A A+

Το φετινό Αdagio, ο ετήσιος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κορυφώνεται με το αφιέρωμα στον Άρβο Περτ, έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Μινιμαλιστής δημιουργός, από τους σπουδαιότερους της εποχής μας, ο Εσθονός Άρβο Περτ έχει συνθέσει πλήθος έργων θρησκευτικής, αλλά και κοσμικής μουσικής, που παίζονται συχνά σε συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Από την πλούσια εργογραφία του, επιλέχθηκαν οι συνθέσεις «Mozart - Adagio», «Spiegel im Spiegel», «Summa», «My heart ’s in the Highlands», «Fratres» και «Stabat Mater».

Άρτεμις Μπόγρη

Τα σολιστικά φωνητικά μέρη των έργων ερμηνεύουν η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας. Μαζί τους, το Εrgon Ensemble, ένα ευέλικτο σχήμα, που ο βασικός πυρήνας των μουσικών του υποστηρίζεται, ανάλογα με το πρότζεκτ, από ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες, εξειδικευμένους στη νέα μουσική. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Τσούχλος.

Το αφιέρωμα, τον καλλιτεχνικό συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Μούζας, καλύπτει ένα χρονικό φάσμα σχεδόν 40 ετών και περιλαμβάνει έργα από τη λεγόμενη «δεύτερη περίοδο» του συνθέτη, όταν ο Περτ άρχισε να αναδιφά στην παλαιά μουσική και να εξερευνά σε βάθος τις ρίζες της δυτικής μουσικής, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο γρηγοριανό μέλος και στην ευρωπαϊκή πολυφωνία της Αναγέννησης.

STEFANOS PAPADOPOULOS

Νίκος Σπανάτης

Το πρόγραμμα αρχίζει με το «Mozart - Adagio» (1992/2005) για βιολί, τσέλο και πιάνο, που θα παρουσιάσουν ο Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), ο Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) και ο Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο). Στη συνέχεια, θα ακουστεί το έργο «Spiegel im Spiegel» (1978), με την Αγγέλα Γιαννάκη στη βιόλα και τον Χρ. Σακελλαρίδη στο πιάνο.

Ακολουθεί η «Summa» (1977/1991) για κουαρτέτο εγχόρδων. Στη συνέχεια, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και η Ελένη Κεβεντζίδου στο εκκλησιαστικό όργανο θα ερμηνεύσουν το έργο «My heart ’s in the Highlands» («Στα Χάιλαντς είναι η καρδιά μου» 2000/2013). Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει σε μια από τις διασημότερες συνθέσεις του Περτ, το «Fratres» (1977/1985/1989), που θα παρουσιαστεί στην εκδοχή του για κουαρτέτο εγχόρδων.

Βασίλης Καβάγιας

Στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος, θα ακουστεί το «Stabat Mater», έργο του 1985, που γράφτηκε από τον συνθέτη κατόπιν παραγγελίας του Ιδρύματος Άλμπαν Μπεργκ. Με αυτήν τη θρησκευτική του σύνθεση, ο Περτ συνεχίζει την παράδοση της δυτικής μουσικής και υμνογραφίας, με δημιουργίες που περιγράφουν τον πόνο της Παναγίας μπροστά στον Σταυρωμένο Γιο της («Stabat Mater dolorosa», «Ορθή στέκει η μητέρα η πονεμένη»), μια παράδοση που εμφανίστηκε την εποχή του Παλεστρίνα και φτάνει έως τον 20ό και 21ο αιώνα. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο), ο Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος) και ο Βασίλης Καβάγιας (τενόρος). Τους πλαισιώνουν ο βιολονίστας Κώστας Παναγιωτίδης, η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και ο τσελίστας Δημήτρης Τραυλός.

STEFANOS PAPADOPOULOS

Νίκος Σπανάτης.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 15 ευρώ, Β΄ ζώνη: 10 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 6 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 4 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς