Αρχίζει στη Μαδρίτη η 3η Σύνοδος του ευρωπαϊκού Νότου

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 15:02
UPD:15:08
REUTERS/JUAN MEDINA

Στιγμιότυπο από την άφιξη του πρωθυπουργιού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο υποδέχτηκε ο Ισπανός ομόλογός του, Μαριάνο Ραχόι.

A- A A+

Αρχίζει η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου καθώς λίγο πριν τις 15.00 ξεκίνησαν οι αφήσεις των αρχηγών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας στο Βασιλικό Ανάκτορο «El Pardo», της Μαδρίτης όπου τους υποδέχεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία και αμέσως μετά η έναρξη των εργασιών της Συνόδου αναμένεται στις 15:15 (ώρα Ελλάδας), οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 17:45 με δηλώσεις των επτά ηγετών.

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (29η Απριλίου) που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης θα είναι το μέλλον της Ε.Ε., το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε. και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει κατά σημερινή Σύνοδο πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην Ε.Ε. να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή