Δ. Παπαδημούλης: Βαθιές οι αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 10:55
UPD:11:03
SOOC/Alexandros Michailidis

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης

A- A A+

«Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι να αμβλύνει τις βαθιές αντιθέσεις στην κοινωνία», όπως αυτές αποτυπώθηκαν μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet».

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τέλος «στην εμπρηστική ρητορική προς το εσωτερικό και τις δικαστικές διώξεις του κόμματος HDP, αλλά να προσπαθήσει να ενισχύσει την πολυφωνία και την πλήρη ανεξαρτησία του Τύπου, της δικαιοσύνης και της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως «η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας (...) αποτελούν το δεύτερο σημαντικό στοίχημα της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν», καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα «δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αρνητικά από τις τουρκικές αρχές», αλλά να λειτουργήσει εποικοδομητικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης των πολιτικών στο εσωτερικό και στην ενδυνάμωση των διμερών πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή