Χτύπημα Τουρκίας κατά Κούρδων της Συρίας με 18 νεκρούς

Χτύπημα και στο Ιράκ, νεκροί από λάθος και έξι Πεσμεργκά
Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 13:59
UPD:14:24
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία εναντίον θέσεων των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μαχητές και υπεύθυνοι επικοινωνίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σκοτώθηκαν», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ και οι YPG επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν θύματα μεταξύ των μαχητών τους, χωρίς όμως να αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό.

Ο τουρκικός βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στη συριακή πόλη Αλ Μαλικίγια που βρίσκεται στην τουρκοσυριακή μεθόριο περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή «τρομοκρατική οργάνωση», διότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία εξαπέλυσε «δεκάδες ταυτόχρονα πλήγματα» εναντίον θέσεων των YPG στην επαρχία Χασακέ, στη βορειοανατολική Συρία και εναντίον ενός κέντρου επικοινωνίας, επεσήμανε επίσης το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις πρώτες τουρκικές επιδρομές στη Συρία από τον Μάρτιο, οπότε η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρησή της, «Ασπίδα του Ευφράτη».

Επιδρομή και στο Ιράκ

Στο γειτονικό Ιράκ, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή εναντίον τοπικών ένοπλων οργανώσεων που επίσης συνδέονται με το PKK, όμως από λάθος φαίνεται ότι σκότωσε έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο των Πεσμεργκά, ενόπλων δυνάμεων των Κούρδων του Ιράκ.

«Καταγράψαμε έξι μάρτυρες», δήλωσε ο στρατηγός Τζάμπαρ Γιάγουαρ, γενικός γραμματέας του υπογείου αρμόδιου για τους Πεσμεργκά στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είχαν στόχο «να καταστρέψουν τα κρησφύγετα των τρομοκρατών που έχουν στο στόχαστρό τους τη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή