Ερντογάν: Δεν θα περιμένουμε για πάντα στο κατώφλι της Ε.Ε.

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 11:06
UPD:11:43
REUTERS/UMIT BEKTAS

Κατά τον Ερντογάν, αν κριθεί απαραίτητο, η Τουρκία μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας. Όπως ανέφερε, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στη Βρετανία και πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο μέλλον».

A- A A+

Η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη συνεχιστούν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο λιγότερες από δύο εβδομάδες αφού κέρδισε το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, ένας ήρεμος Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα του υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «εντελώς πολιτική» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

EURONEWS

«Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά σε ό,τι αφορά το εύρος της ισλαμοφοβίας. Η Ε.Ε. κλείνει τις πόρτες της στην Τουρκία και η Τουρκία δεν κλείνει τις πόρτες της σε κανέναν», τόνισε, δείχνοντας φωτογραφίες τεμενών που έχουν υποστεί βανδαλισμό και φωτογραφίες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν συγκέντρωση εναντίον του στην Ευρώπη.

«Αν δεν ενεργούν ειλικρινά, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο; Μιλάμε εδώ και περίπου 54 χρόνια», επεσήμανε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Κατά τον Ερντογάν, αν κριθεί απαραίτητο, η Τουρκία μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας. Όπως ανέφερε, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στη Βρετανία και πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο μέλλον».

«Κάνουμε ό,τι επιθυμούν»

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μόλις το ζητήσουν. Ό,τι επιθυμούν, το κάνουμε. Όμως εξακολουθούν να μας κρατούν στην πόρτα», κατήγγειλε.

Ορμώμενος από την απειλή της Μαρίν Λεπέν να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε., ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μπλοκ «βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης ή κατάρρευσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία (…) Όμως οι χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», εκτίμησε.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν έχει εκτιμήσει τον ρόλο της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή