Το NATO εξετάζει αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 14:24
UPD:17:00
EPA/WILL OLIVER / POOL

«Λάβαμε αίτημα από τις στρατιωτικές μας αρχές για την ενίσχυση της στρατιωτικής μας παρουσίας στο Αφγανιστάν με μερικές χιλιάδες άνδρες», δήλωσε o Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

A- A A+

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει «μερικές χιλιάδες» επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας να πολεμήσουν κατά των Ταλιμπάν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Λάβαμε αίτημα από τις στρατιωτικές μας αρχές για την ενίσχυση της στρατιωτικής μας παρουσίας στο Αφγανιστάν με μερικές χιλιάδες άνδρες», δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

«Εξετάζουμε το αίτημα. Θα λάβουμε απόφαση για το επίπεδο και τον στόχο της αποστολής τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. «Όμως δεν σκοπεύουμε να επιστρέψουμε σε μάχιμη επιχείρηση στο Αφγανιστάν», εξήγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

EURONEWS

«Θα πρόκειται για μια αποστολή εκπαίδευσης, υποστήριξης και παροχής συμβουλών, διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην τρομοκρατία, το καλύτερο όπλο που έχουμε ενάντια στην τρομοκρατία είναι να εκπαιδεύσουμε τις τοπικές δυνάμεις ενάντια στην τρομοκρατία», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Το θέμα της αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

«Θα εξετάσουμε επίσης τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να ενισχύσει τις προσπάθειές του στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κυρίως υποστηρίζοντας τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», επεσήμανε.

Η Δανία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι ανοικτή στην αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, την ώρα που πολλοί αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε επισήμως τη μάχιμη αποστολή του στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2014 και πλέον διατηρεί στη χώρα μια δύναμη περίπου 13.300 ανδρών, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι Αμερικανοί. Στόχος της είναι να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Όμως οι Ταλιμπάν τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους, προκαλώντας μεγάλες απώλειες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και των αμάχων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή