Ο κορυφαίος Ivan Vasiliev συναντά τα μπαλέτα Μπολσόι και Μαριίνσκι

«All Stars Russian Gala» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20 και 21 Μαΐου
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 11:30
Souheil Michael Khoury
A- A A+

Σε μια ανεπανάληπτη στιγμή στην ιστορία του κλασικού χορού, ο μεγαλύτερος χορευτής του κόσμου, ο Ivan Vasiliev, συναντά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους κορυφαίους σολίστες των μπαλέτων Μπολσόι και Μαριίνσκι, στην παράσταση «All Stars Russian Gala», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

Το νέο ίνδαλμα της Ρωσίας, ο Mikhail Lobukhin, ο διάσημος Ruslan Skvortsov, η παρτενέρ του Vasiliev, Kristina Kretova, και η φημισμένη Nina Kaptsova θα ζωντανέψουν τον θρύλο των Μπολσόι. Τη μαγεία των Μαριίνσκι θα φέρουν, επί σκηνής, οι πρίμα μπαλαρίνες Oksana Skorik, Elena Yevseyeva, Ekaterina Osmolkina και οι πρώτοι χορευτές Yevgeniy Ivanchenko και Leonid Sarafanov. Όλοι αυτοί οι αστέρες του χορού θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από τα σπουδαιότερα έργα στην ιστορία του κλασικού χορού: «Λίμνη των κύκνων», «Ζιζέλ», «Κουρσάρος», «Σπάρτακος», «Ωραία Κοιμωμένη», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Η σύμπραξη όλων αυτών των υπερταλαντούχων χορευτών, που χειροκροτήθηκαν με θέρμη από το κοινό στη Μετροπόλιταν Όπερα, στη Σκάλα του Μιλάνου και στις Όπερες του Παρισιού και του Λονδίνου, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η ίδια η ύφανση του κλασικού χορού είναι φτιαγμένη από την παράλληλη πορεία στον χρόνο αυτών των δύο διάσημων ρωσικών μπαλέτων, των Μπολσόι και των Μαριίνσκι -των δύο μεγαλύτερων, ίσως, χορευτικών παραδόσεων στον κόσμο.

Ο Ivan Vasiliev… για τον Ivan Vasiliev!

«Άρχισα να χορεύω σε ηλικία τεσσάρων ετών, ακολουθώντας, για παρέα, στη σχολή χορού, τον αδελφό μου, Βίκτωρ. Το “είσαι ακόμη πάρα πολύ μικρός, δεν μπορούμε να σε δεχτούμε” άλλαξε με την υπομονή και την επιμονή μου και, από τότε, ανεξάρτητα αν φοιτούσα σε μία σχολή σύγχρονου ή κλασικού χορού, ή στην Ακαδημία Μπαλέτου, πάντα ήμουν τουλάχιστον τρία - τέσσερα χρόνια νεότερος από τους συμφοιτητές μου.

Στην αρχή, οι άλλοι δεν διέκριναν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο σε μένα, μέχρι και τα δώδεκα χρόνια μου, που κέρδισα έναν διαγωνισμό, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα για ενήλικες. Το ίδιο συνέβη και στην Ακαδημία Μπαλέτου, όπου, εκτός της μικρότερης ηλικίας μου, έγινα, επίσης, δεκτός κατευθείαν στο τρίτο έτος. Κι εκεί, οι αμφιβολίες εξανεμίστηκαν, όταν άρχισα να κερδίζω τα πρώτα μετάλλια.

Η πιο συγκινητική στιγμή μου, όμως, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες διακρίσεις και βραβεία, ήταν το 2005 στον διαγωνισμό της Μόσχας, στη σκηνή του θεάτρου Μπολσόι. Από τότε, υπήρξαν, φυσικά, πολλές σημαντικές στιγμές στην επαγγελματική μου ζωή, στη Μετροπόλιταν Όπερα, στο Κόβεντ Γκάρντεν, στη Σκάλα και αλλού.

JACK DEVANT

Ξεκίνησα την καριέρα μου κόντρα στις προβλέψεις, τις αμφιβολίες, τα ερωτηματικά. Μία ρωσική παροιμία λέει: “αν φοβάσαι τους λύκους, μην περπατήσεις στο δάσος”. Απλά, εγώ δεν είχα τίποτα να φοβηθώ. Παραμέρισα τις ανασφάλειές μου και πήρα την ευκαιρία μου.

Ο κόσμος λέει πως ξεχωρίζω, γιατί αψηφώ με ευκολία τους νόμους της βαρύτητας. Για τις κινήσεις, τις πιρουέτες, το ότι μένω παραπάνω στον αέρα στα άλματά μου. Δεν ξέρω πώς το κάνω. Δεν μπορώ να πω αν είναι αποτέλεσμα της πολλής δουλειάς ή του ταλέντου. Δεν πήγα ποτέ σε γυμναστήριο, αλλά είμαι δυνατός. Ίσως, λοιπόν, να είναι δώρο της φύσης. Παρόλα αυτά, συνεχίζω να δουλεύω πάνω στα άλματα και να τελειοποιώ τις κινήσεις.

Ο κύριος στόχος μου είναι να είμαι διαρκώς σε κίνηση, να προχωρώ, να βελτιώνομαι, να δοκιμάζω και να μαθαίνω, να μην σταματώ ποτέ. Πάντα, όταν βγαίνω στη σκηνή, έχω την ίδια σκέψη: αυτή η παράσταση πρέπει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Νοιώθω μεγάλη τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη να με συγκρίνουν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Εκείνοι ήταν θρύλοι, κι εγώ απλά ένας χορευτής. Όσο για τη δική μου προσέγγιση απέναντί τους, όταν ήμουν μικρός, θαύμαζα περισσότερο τον Μπαρίσνικοφ, ήταν το πρότυπό μου. Τώρα, όμως, νιώθω πιο κοντά στον Νουρέγιεφ. Με εμπνέει το πνεύμα και η ζωώδης ενέργειά του».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 100 ευρώ, Α΄ ζώνη: 80 ευρώ, Β΄ ζώνη: 60 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 40 ευρώ, φοιτητές - μαθητές - άνεργοι στη Γ΄ ζώνη: 32 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς