Αλ. Παπαδόπουλος: Χρειάζεται μια άλλη Δημόσια Διοίκηση

Εκδήλωση του Συλλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 12:08
UPD:12:21
ΑΞΙΟΤΗΣ

Ο κ. Παπαδόπουλος (δεξιά) έκανε λόγο για κατάρρευση του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης κατέρρευσε, καθώς, όπως ανέφερε, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την θεσμική κατάρρευση η οποία προηγήθηκε της οικονομικής.

A- A A+

Τη θέση πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς η Δημόσια Διοίκηση να είναι απαλλαγμένη από την πατρωνία, όπως είπε, του πολιτικού συστήματος εξέφρασε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Σύλλογος προβληματισμού και διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ, με θέμα «Η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων  στην Δημόσια Διοίκηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για κατάρρευση του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς, όπως ανέφερε, είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη θεσμική κατάρρευση η οποία προηγήθηκε της οικονομικής. Έτσι, σημείωσε, η ελληνική κοινωνία η οποία χαρακτηριζόταν από την ικανοποίηση των αναγκών, μεταβλήθηκε σε μια κοινωνία που διεκδικούσε την υλοποίηση των επιθυμιών, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν οι συνειδήσεις.

Επίσης, τονίστηκε η βαριά πολιτική ευθύνη που κουβαλούν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα και προκάλεσαν, όπως επισημάνθηκε, κοινωνικές αλλοιώσεις.

Στον τομέα των προτεινόμενων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, υποστηρίχθηκε ότι οποιαδήποτε αλλαγή και αν εφαρμοστεί, δεν θα τελεσφορήσει αν δεν πραγματοποιηθούν αλλαγές στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.

Απαραίτητη, όπως τονίστηκε, κρίνεται η Συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύγχρονο συνταγματικό πλαίσιο που θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση, οδηγώντας σε ένα μικρό αλλά αποτελεσματικό μηχανισμό ο οποίος θα παράγει στρατηγική και πολιτική, ενώ τα υπουργεία θα πρέπει να αξιοποιούν τα στελέχη που προέρχονται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΞΙΟΤΗΣ Γ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και στις προτάσεις εφαρμογής αξιοκρατικών αρχών και μεθόδων για την διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, που έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία.

Οι προτάσεις αυτές, παρουσιάζονται στο πόνημα του σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ με τίτλο «Για μια νέα Δημόσια Διοίκηση - Προτάσεις εφικτών αλλαγών».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή