Συρία: Άρχισε η τελική μάχη για την ανακατάληψη της «πρωτεύουσας» του ΙSIS

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 12:29
UPD:18:32
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία συριακών κουρδικών πολιτοφυλακών και Σύρων Αράβων ανταρτών, ανακοίνωσαν την έναρξη της μάχης για την ανακατάληψη της Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του «ισλαμικού χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, με συντονισμένες επιθέσεις από βορρά, ανατολή και δύση, με την από αέρος υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Ο Ταλάλ Σίλο, εκπρόσωπος των SDF, ανακοίνωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι η επιχείρηση άρχισε τα ξημερώματα και ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα αναμένεται να είναι σφοδρή, «διότι το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπισθεί μέχρι θανάτου αυτό που ονομάζει πρωτεύουσά του».

EURONEWS

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το 2014 την πόλη, ενώ εκείνη τελούσε υπό τον έλεγχο συριακών ανταρτικών δυνάμεων και την χρησιμοποίησε ως κέντρο για τον σχεδιασμό των επιθέσεων κατά της Δύσης. Η επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση επί του Ισλαμικού Κράτους, που αντιμετωπίζει ήττα στο ιρακινό προπύργιό του, στην Μοσούλη και βρίσκεται σε υποχώρηση σε πολλές περιοχές της Συρίας.

«Ο συνασπισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Εκτός από τα αεροσκάφη, υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού που δρουν στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Στα όρια της πόλης»

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη - τα ξημερώματα - συντονισμένης επίθεσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στον ανατολικό τομέα της πόλης και σε στρατιωτική βάση στα βόρεια περίχωρά της.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας είχαν δηλώσει στο Reuters το Σάββατο ότι η επίθεση της Ράκα αναμένεται να αρχίσει εντός των προσεχών ημερών.

«Άρχισε σήμερα. Εχουν φθάσει στα όρια της πόλης, αλλά δεν έχουν καταλάβει κανένα κτίριό της», δήλωσε νωρίς το πρωί ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση στην συνοικία Αλ Μάσλαμπ και κατά της βάσης της 17ης Μεραρχίας ακολούθησαν ολονύκτιους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκα, όπου έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον Νοέμβριο.

Τουρκική προειδοποίηση

Οι ΗΠΑ εφοδίασαν με όπλα τις YPG για να ενισχύσουν την δύναμη των κούρδων μαχητών, αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση της Ράκα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, που ανησυχεί για την αύξηση της κουρδικής επιρροής στην βόρεια Συρία.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν αμέσως λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, εάν η επιχείρηση στην Ράκα απειλήσει την Τουρκία, καθώς το πολιτικό κίνημα που ελέγχει τις YPG, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) θεωρείται συριακό παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία, αποσχιστικού Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Οι δύο οργανώσεις αναγνωρίζουν ως αρχηγό τους τον έγκλειστο στις τουρκικές φυλακές Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή