Ανάκληση της αίτησης επανεξέτασης της καταδίκης για την υπόθεση της Μανωλάδας

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 19:06
UPD:19:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Την ανάκληση της αίτησης επανεξέτασης της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από τη Βιέννη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αντικαγκελαρίου και υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ.

Όπως είναι γνωστό τον Απρίλιο 2013 οι εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αλλά το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε με σκάγια από τα όπλα τριών επιστατών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αλλοδαποί εργάτες.

Στην συνέχεια τον περασμένο Μάρτιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά από προσφυγή 42 μεταναστών εργατών της Μανωλάδας η Ελλάδα καταδικάστηκε και επιδικάστηκε αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το Ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους.

Την 30η Ιουνίου 2017 η κυβέρνηση ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης.

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε ότι το αίτημα για επανεξέταση έγινε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Κοντονής δήλωσε σήμερα ότι ανακαλείται το αίτημα της Ελλάδος για επανεξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

ΔΗΣΥ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιάστηκε στα πράσα 

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ανάκληση του κυβερνητικού αιτήματος για επανεξέταση της «υπόθεσης Μανωλάδας» από το ΕΔΑΔ, μετά από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, θα σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας όχι όμως την δική τους. 

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. Αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αιτήματος οφείλουν να βγουν στο φως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημειώνει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα και τώρα προσπαθεί να το συγκαλύψει. 

 

ΚΚΕ: Αισχρή πολιτική πράξη

«Η κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης, για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, αποτελεί μια αισχρή πολιτική πράξη που θα την ακολουθεί για πάντα» σχολιάζει το ΚΚΕ. 

Οξύνοντας την κριτική του αναφέρει ότι είναι σα να «πυροβολούνται» για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης, που είχαν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά των μπράβων των μεγαλοαγροτών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας.

 

Ποτάμι: Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κυβερνητικό του εταίρο

Απ' την πλευρά του το Ποτάμι με δήλωση του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα υπενθυμίζει τ φρίκη της στυγνής εκμετάλλευσης μεταναστών στη Μανωλάδα είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο οποίο προσέφυγαν οι μετανάστες, αποφάσισε να αποζημιωθούν. Κι όμως! Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε το γεγονός. Επανεξέταση γιατί; Δεν συνέβη τίποτα στη Μανωλάδα; Οι μετανάστες με ποιον τρόπο θα δικαιωθούν για όσα υπέστησαν; Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κυβερνητικό του εταίρο» σχολιάζει.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή