Ένταση στη δίκη Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

 «Προδότες, κρεμάλα στο Σύνταγμα... όλοι μέσα»
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 18:26
UPD:19/07/2017 18:38
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Με την κατάθεση του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ένταση επικράτησε όταν η ίδια υποστήριξε πως από τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της το έλλειμμα το 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%. Τότε το ακροατήριο άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει: «Προδότες, κρεμάλα στο Σύνταγμα, όλοι μέσα».

H παραπομπή Γεωργίου σε δίκη θεωρείται ενδεικτική της ανάπτυξης του «αντιμνημονιακού» ρεύματος στην Ελλάδα της κρίσης. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη το 2011 με αφορμή τις καταγγελίες που είχε κάνει η πανεπιστημιακός, η οποία έκανε λόγο για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.

Στην κατάθεσή της υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος». Όσον αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής ιδιότητας στο ΔΝΤ, η κ. Γεωργαντά διερωτήθηκε: «Έχει διαφορά αν το κάνεις για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού».

Στη συνέχεια η κ.Γεωργαντά κατέθεσε: «Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας».

Ακροατήριο : Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!
Πρόεδρος : Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;
Ακροατήριο : Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.
Πρόεδρος : Περάστε έξω!

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμη πρώην στελέχη του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ,  καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης δέχθηκε επίμονες από την έδρα για το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.

Πρόεδρος : Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;
Μάρτυρας : Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.
Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του δ.σ. ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;

Σε αυτό το σημείο παρενέβη το πρώην μέλος του δ.σ. Νίκος Λογοθέτης εξηγώντας : «Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο. Αυτό έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά (...) Δεν υπήρχαν πουθενά μελέτες. Από τον Αύγουστο του 2013 που λάβαμε γνώση της δικογραφίας είχαμε περισσότερα στοιχεία».

Ο κ. Συμιγιάννης τόνισε επίσης στη κατάθεση του ότι «η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από το τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια», προσθέτοντας : «Είμαι επαναπαυμένος ότι δόθηκαν τα σωστά στοιχεία γιατί και ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιουλίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή