Απόσυρση του ν/σ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ζητεί ο ΙΣΑ

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 11:12
UPD:11:14
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την έναρξη διαλόγου «για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς» ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ σημειώνει πως το συγκεκριμένο ν/σ κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί διάλογος, ενώ, όπως υποστηρίζει, «πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα που έχει σοβαρές αδυναμίες καθώς δεν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσμοθετείται η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια υγεία». «Ο ΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτο ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

«Πρόκειται για μια δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας οδηγείται στη μετανάστευση και στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών ενώ η υγεία των Ελλήνων ασθενών παραδίδεται σε μη ιατρούς» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ σημειώνει ακόμη ότι «η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού είναι σε θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή» ενώ εκφράζει την αντίθεσή του «σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη».

Σε θετική κατεύθυνση είναι σύμφωνα με τον ΙΣΑ και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω των Ιατρικών Συλλόγων «που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του ΙΣΑ που δικαιώθηκε μετά από αγώνες πολλών ετών». Ωστόσο, όπως αναφέρει, η εξαίρεση των οικογενειακών ιατρών από τη Συλλογική Σύμβαση εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή