«ΠαραΤυρό»: Φεστιβάλ τέχνης και εξωστρέφειας

Στον Τυρό Νότιας Κυνουρίας, 27 με 30 Ιουλίου
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 10:20
A- A A+

Στον Τυρό Νότιας Κυνουρίας γεννιέται ένα Φεστιβάλ συμμετοχικό, τέχνης και εξωστρέφειας. Πρωτεϊκό και πολυσήμαντο σαν τ’ όνομά του, το «ΠαραΤυρό» φιλοδοξεί να καταστήσει την πανέμορφη συμπρωτεύουσα της Τσακωνιάς τόπο ζύμωσης και συναίρεσης της πλούσιας παράδοσης του τόπου με μια εξίσου πληθωρική γεύση σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τι θα παρατηρήσει, λοιπόν, ο επισκέπτης που θα έχει την τύχη να βρεθεί αυτό το μαγικό τετραήμερο του Ιουλίου, από τις 27 έως τις 30,  και να περιπλανηθεί στην απέραντη παραλία, το γραφικό λιμάνι, το θελκτικό θεατράκι, τα στενά σοκάκια του άνω οικισμού με την εξαίσια θέα στο Μυρτώο Πέλαγος; Μια πολύμορφη εμπειρία τέχνης και πολιτισμού που θα εκτυλιχθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης.

Οι πολυεπίπεδες πολιτιστικές δράσεις, που αγγίζουν το σύνολο των ηλικιών και των προτιμήσεων, περιλαμβάνουν συναυλίες, stand up comedy, προβολές ταινιών, dj set και πάρτυ, θεματικές ξεναγήσεις, επίδειξη ζωγραφικής γκράφιτι, ανοιχτά μαθήματα χορού και aqua yoga και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση με τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά, παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και επίδειξη ναυτικών κόμπων από τους ντόπιους ψαράδες στο λιμάνι του Τυρού. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Συναυλία με τον Νίκο Καλογερόπουλο και τους «Άπορους Άρχοντες»
Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 22:00, Λιμάνι Τυρού

Ο Νίκος Καλογερόπουλος 

Συναυλία του συγκροτήματος «Kulamacus»
Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 22:30, Πλατεία Αγίας Μαρίνας

«Kulamacus»

«Σχεδόν σαράντα», stand up comedy με τον Γιώργο Χατζηπαύλου
Σάββατο 29 Ιουλίου στις 21:30, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

DJ set με την Εύα Τσακνή και party
Σάββατο 29 Ιουλίου στις 23:00, Παραλία Τυρού

«Η Ρόζα της Σμύρνης» 

Cine - ΠαραΤυρό
Προβολή «Η Ρόζα της Σμύρνης» (ελληνική με αγγλικούς υπότιτλους)
Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Cine - ΠαραΤυρό
Προβολή παιδικής ταινίας «Ροβινσώνας Κρούσος» (μεταγλωττισμένη)
Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

«Ροβινσώνας Κρούσος» 

«Γνωρίζω και προστατεύω τον τόπο μου» - Εκπαιδευτικός περίπατος για παιδιά
Κυριακή 30 Ιουλίου στις 18:00
Τόπος συνάντησης: Βρύση «Δικαίου», Σαπουνακαίικα

Ξενάγηση στο ακρωτήριο Τρίκερι και το ιστορικό μεταλλείο βαρύτη
Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 18:00

«Go with the flow!» - Μαθήματα hatha & aqua yoga
27, 28, 29 & 30 Ιουλίου, στις 10:00, Παραλία Τυρού - Περιοχή Βάλτος

«It's...zumba time!» - Μαθήματα χορού zumba
28 & 29 Ιουλίου στις 19:00, πλατεία Αγίας Μαρίνας

Ζωγραφική γκράφιτι
28 & 29 Ιουλίου, περιοχή Ποτάμι

Παράλληλες δράσεις:

α) «Κόμπο-κόμπο» - Επίδειξη ναυτικών κόμπων κι επισκευής διχτυών, Λιμάνι Τυρού

Ο Τυρός είναι μια πολιτεία με μακραίωνη ναυτική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Το 19ο και τον 20ό αιώνα, τα καΐκια του ταξίδευαν σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μεταφέροντας ανθρώπους κι εμπορεύματα. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι ντόπιοι ψαράδες στο λιμάνι του Τυρού θα μαθαίνουν στο κοινό εύχρηστους ναυτικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές εργασίες του καραβιού και θα επιδεικνύουν πώς επισκευάζουν τα δίχτυα τους.

Τσακώνικα Υφαντά 

β. Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, Λιμάνι Τυρού

Τοπικοί παραγωγοί και μικροπωλητές θα εκθέτουν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, όπως τσακώνικη μελιτζάνα σε όλες τις εκδοχές της, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, αλλά και χειροποίητες δημιουργίες, όπως φυτικά καλλυντικά, κοσμήματα και κεντήματα.

γ. Έκθεση με τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά, Πνευματικό Κέντρο Τυρού

Ο Τυρός, τμήμα της ιστορικής Τσακωνιάς που εκτείνεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νομού Αρκαδίας, εκτός από την τσακώνικη διάλεκτο (απομεινάρι της αρχαίας δωρικής), τους δαιδαλώδεις χορούς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες, φημίζεται για τα περίτεχνα υφαντά του. Η τέχνη της υφαντικής στην Τσακωνιά χρονολογείται από το 1890 και τα αριστουργήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αργαλειό διακοσμούν έως σήμερα τα τσακώνικα νοικοκυριά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας. Ιδιαιτερότητα της τσακώνικης υφαντικής τέχνης είναι ο όρθιος αργαλειός, για να βγαίνουν τα υφαντά μονοκόμματα και πιο ανθεκτικά. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά στο Πνευματικό Κέντρο του Τυρού, όπου θα εκτίθενται.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή