«Αισχύλεια 2017»: Εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 11:30
UPD:15:44
A- A A+

Εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας φιλοξενεί το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017», που διοργανώνει με συνέπεια εδώ και 43 χρόνια ο δήμος Ελευσίνας.

 Η αυλαία του κύριου μέρους του Φεστιβάλ ανοίγει στις 18 Αυγούστου με μια μαγική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η συνέχεια δίνεται, από τις 23 Αυγούστου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, το οποίο φιλοξενεί όλες τις άλλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ελευσίνας, η οποία με σταθερά και δυναμικά βήματα βαδίζει στη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτήν τη σταθερή και αδιασάλευτη πορεία, το Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017», γίνεται η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη.

Γι’ άλλη μια χρονιά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί εκδηλώσεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα, που μεταμορφώνουν την πόλη σε μια πρωτεύουσα του πολιτισμού που αποδεικνύει ότι δίκαια κατέκτησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

ELINA GIOUNANLI

Από τις 9 Ιουνίου που ξεκίνησαν τα «Αισχύλεια 2017» με τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Δανάης Στράτου «Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα» -που φιλοξενείται στο Παλαιό Ελαιουργείο, σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη- και ως τις 30 Νοεμβρίου που πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν περί τις 60 εκδηλώσεις.  Ανάμεσά τους παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, πάρτυ. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο Παλαιό Ελαιουργείο, εκτός αν αναφέρεται άλλο σημείο διοργάνωσης. Εντός του προγραμματισμού του Φεστιβάλ ενυπάρχουν και φέτος εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017» ξεκινά την Παρασκευή 18 Αυγούστου, με μαγευτική βραδιά με τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή, οι οποίοι θα δώσουν συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθεί στις 23 Αυγούστου συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, ενώ στις 25 Αυγούστου η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, μια τραγωδία για τον άνθρωπο. Την Κυριακή 27 Αυγούστου η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater φέρνει χρώμα από την Ανατολή με την παράσταση «Goddess marriage», σε σκηνοθεσία Qiao Zhiliang.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία με τίτλο «Δεύτερη Ζωή» στις 28 Αυγούστου. Την σκυτάλη παίρνει στις 30 Αυγούστου η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη που παρουσιάζει το Θέατρο Αιχμή, σε σκηνοθεσία  Γιάννη Νικολαΐδη. Ο Σεπτέμβριος ξεκινά (1/9) με την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία/διασκευή Δημήτρη Αδάμη από την ομάδα Μαγικές Σβούρες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  Στο ίδιο πλαίσιο, ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού, επίσης από την ομάδα Μαγικές Σβούρες  (ώρα 11:00 π.μ.) – η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου έρχονται οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ο Διονύσης Σαββόπουλος θα σταθμεύσει το «Φορτηγό» του στο Παλαιό Ελαιουργείο για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια από τη γέννησή του.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη θα πάρει η «Μήδεια» του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Κάτι ιδιαίτερο την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση  «Επιτάφιος εν Ελευσίνι» του Χρήστου Δήμα. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.  Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά - συμμετέχουν οι Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βασίλης Σκουλας. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, συναυλία του Λεωνίδα Μπαλάφα στο γήπεδο μπάσκετ πλατεία Μαγούλας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Στις 18/9  το πρόγραμμα περιλαμβάνει την  «Συναναστροφή» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη. Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο γνωστά -και το πρώτο της τρίπρακτο- έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, το οποίο παρουσιάζεται ξανά, πενήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα (1967, Εθνικό Θέατρο - Κεντρική σκηνή), αυτή τη φορά στην Ελευσίνα και το Παλαιό Ελαιουργείο.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και την  Κυριακή  24 Σεπτεμβρίου «Ο Γάμος του Λεπρέντη» του Μιλτιάδη Χουρμούζη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας.

Τέλος, η έκθεση της Δανάης Στράτου που, όπως ήταν προγραμματισμένο, έκλεισε για λίγο, (30/7-18/8)  ανοίγει και πάλι τις πύλες της στο κοινό στις 19 Αυγούστου για να διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

gkoul@naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή