Σουηδία: Ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκλήθη στο ΥΠΕΞ για τις συλλήψεις δύο Σουηδών

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 22:49
UPD:25/08/2017 01:29
REUTERS/BOB STRONG

(φωτ. αρχείου)

A- A A+

Διαμαρτυρία για τη σύλληψη δύο Σουηδών από τις τουρκικές αρχές επέδωσε η Στοκχόλμη στον πρέσβη της Τουρκίας στη Σουηδία, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σουηδός Αλί Γαραβί, σύμβουλος πληροφορικής, συνελήφθη ενώ συμμετείχε, την 5η Ιουλίου, σε σεμινάριο για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια εκδήλωση είχαν συλληφθεί κι άλλοι ακτιβιστές, ανάμεσά τους η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο τουρκοσουηδός συγγραφέας Χάμζα Γιαλτσίν, επικριτής της κυβέρνησης της Άγκυρας και συνεργάτης αριστερών ειδησεογραφικών ιστοτόπων, συνελήφθη την 3η Αυγούστου στη Βαρκελώνη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε ζητήσει να εκδοθεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους δύο Σουηδούς ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές όταν αναφέρονται στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016- ή στους Κούρδους αυτονομιστές του PKK και διάφορες οργανώσεις της αριστεράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή