Αλ. Τσίπρας: Να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε υγιή βάση

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 12:27
UPD:14:17
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΕΣΕΕ το Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος το προεδρείο της ΕΣΕΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε με χιούμορ ότι «κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης σας θυμόμαστε και μας θυμόσαστε».

ΕΡΤ1

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι αυτός ο Σεπτέμβρης έχει μια ιδιαίτερη αξία επειδή στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΣΕΕ. «Είμαι "ο πρόεδρος της κρίσης" από το 2009 και θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βήμα στους νεότερους» είπε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απευθύνει τον κεντρικό χαιρετισμό στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου, στις 14 Δεκεμβρίου. «Το χρωστάω άλλωστε, αφού είναι η αυλαία μιας τόσο έντονης παρουσίας και δημιουργικής, αλλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο» είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλαβε «όταν άρχισε η καταστροφή της μεσαίας τάξης της χώρας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω μνημονίων, το 2010».

«Παίξαμε άμυνα, ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση. Δηλαδή, αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ» είπε ο κ. Κορκίδης.

ΕΡΤ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός είπε στους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Ως προς το θέμα της επιβράβευσης της οικονομικής συνέπειας, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός είπε πως πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι συζήτησαν «αυτά που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι της αγοράς, τα τρία βασικά προαπαιτούμενα: α) τον ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό που θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ακατάσχετα ποσά για να πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μισθοδοσία των εργαζομένων β) τη ρύθμιση των 120 δόσεων, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πιο απλό τρόπο γ) αλλά τις παρενέργειες που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η υπερφορολόγηση των τελευταίων οκτώ χρόνων των μνημονίων».

«Αυτό που είπαμε είναι ότι μπορούμε να κάνουμε υπομονή, αλλά είμαστε μεταξύ κόπωσης και παραίτησης και ως εκ τούτου αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους κάποιος κάποτε ν' αναγνωρίσει την οικονομική συνέπεια -είτε είναι επιχειρηματική είτε εργοδοτική- η οποία δεν είναι αυτονόητη πλέον, ούτε είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και πρέπει να επιβραβευτεί με κάποια μείωση αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων που έχουμε, είτε φορλογικών είτε ασφαλιστικών» επισήμανε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό «κάτι που παρά τις εξαγγελίες πέρυσι δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοστεί στην αγορά».

Τα βασικά σημεία του Υπομνήματος που κατέθεσε η ΕΣΕΕ

Α. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Α1. Εφαρμογή του «Ειδικού επιχειρηματικού Λογαριασμού».

Α2. Μετεξέλιξη της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. & Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Α3. Προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών/Χρήση POS/ «Πλαστικό Χρήμα» -εφαρμογή νέων τεχνολογιών «FIN TECH» της Ε.Ε.

Β. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Β1. «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ.

Β2. Επέκταση της χρήσης του εργόσημου.

Β3. Αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους για μη μισθωτούς από το 2018.

Β4. Ελαστικοποίηση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε «120 δόσεις» και εισαγωγή νέας ρύθμισης με το άρθρο 15 του εξωδικαστικού για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Γ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Γ1. Ισχύς του αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων.

Γ2. Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις, να επεκταθεί και σε φυσικά πρόσωπα.

Δ. ΕΣΠΑ

Δ1. Θέματα – προβλήματα – καθυστερήσεις στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή