Ρεκόρ υψομέτρου σε πτήση ανεμοπτέρου από το Perlan 2 της Airbus

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 12:26
UPD:12:26
Airbus
A- A A+

H Perlan Mission ΙΙ της Airbus – πρωτοβουλία με στόχο την αποστολή αεροσκάφους άνευ κινητήρα στα όρια του διαστήματος-  πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στις 3 Σεπτεμβρίου στην Παταγονία της Αργεντινής, καθώς το ανεμόπτερό της έφτασε σε ύψος 52.000 ποδών.

Ο Εντ Γουόρνοκ, διευθύνων σύμβουλος του The Perlan Project, δήλωσε πως πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία: «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μεγαλύτερα υψόμετρα, και θα συνεχίσουμε τα επιστημονικά μας πειράματα για την εξερεύνηση των μυστηρίων της στρατόσφαιρας. Γράψαμε ιστορία, αλλά η γνώση τώρα μόλις αρχίζει».

«Με κάθε ορόσημο της Airbus Perlan Mission II συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να πετάμε ψηλότερα, γρηγορότερα και πιο καθαρά. Αλλά μαθαίνουμε επίσης πως η αεροπορία έχει ακόμα τη δύναμη να μας εκπλήσσει» είπε από πλευράς του ο Τομ Έντερς, διευθύνων σύμβουλος της Airbus.

AIRBUS

O κυβερνήτης Τζιμ Πέιν και ο συγκυβερνήτης Μόργκαν Σάντερκοκ πραγματοποίησαν την πτήση τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Comandante Armando Tola στο Ελ Καλαφάτε της Αργεντινής, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, των 50.727 ποδών, που είχε επιτευχθεί από το Perlan 1 το 2006.

AIRBUS

Σύμφωνα με την Airbus, η Perlan Mission II είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την πτήση ενός ανεμοπτέρου χωρίς κινητήρα στα όρια του διαστήματος, αξιοποιώντας ένα καιρικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «στρατοσφαιρικά κύματα ορέων» (stratospheric mountain waves): Ανοδικά ρεύματα αέρα που ανυψώνονται σημαντικά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτος σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Η περιοχή του Ελ Καλαφάτε, στις Άνδεις της Αργεντινής, είναι μία από αυτές, όπου αυτά τα ρεύματα μπορούν να φτάσουν στη στρατόσφαιρα. Χάρη στην απουσία κινητήρα, το ανεμόπτερο Perlan 2 ενδείκνυται για επιστημονικά πειράματα, σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, η ακτινοβολία που δέχονται πιλότοι και αεροσκάφη κλπ.

Η Airbus Perlan Mission II πρόκειται να επιστρέψει στο Μίντεν της Νεβάδα (ΗΠΑ), όπου οι εθελοντές που αποτελούν την ομάδα της θα προβεί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις του αεροσκάφους. Απώτερος στόχος είναι το The Perlan Project να καταφέρει να στείλει ανεμόπτερο στα 90.000 πόδια. 

Προτεινόμενα για εσάς