Ηρωικά «Θραύσματα» από την πάλη της μνήμης με τη φθορά

Έκθεση της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 11:30
A- A A+

Παραπέμποντας σε ένα διαχρονικό ηρωικό στοιχείο, σε μια πάλη της μνήμης με τη φθορά, η έκθεση της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, με τίτλο «Θραύσματα», εγκαινιάζεται στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Σε επιμέλεια της Δρς της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντριας της γκαλερί Citronne, Τατιάνας Σπινάρη - Πολλάλη, η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: άλογα και θώρακες. Παράλληλα με άλλα γλυπτά αντιπροσωπευτικά της καλλιτέχνιδας, γνωστά από την αναδρομική της έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζονται και έργα νέα, δυσδιάστατα, πάνω σε χαρτί. Πρόκειται για αποτυπώματα, «ίχνη» από προγενέστερα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται, επιδιώκοντας μια συνεχή εικαστική συνομιλία ανάμεσα στα υλικά της τέχνης και τις φάσεις του χρόνου.

Απόπειρα ανατροπής του καταλυτικού έργου του χρόνου και της λήθης

Στα έργα της έκθεσης, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη προσπαθεί να μετατοπίσει τα όρια, να ανατρέψει το καταλυτικό έργο του χρόνου και της λήθης. Συνθέτει τα θραύσματα, συνενώνει τα αποτυπώματα, υποβάλλει κλιμακωτά, κάποτε και ανεπαίσθητα, τα απορρέοντα συναισθήματα. Η Μνήμη αντιπαλεύει τη Φθορά.

Η καλλιτέχνις εστιάζει στο αποσπασματικό, στο θραύσμα. Η φθορά της ύλης προμηθεύει τα υλικά: ένα κομμάτι σπασμένο αλλοιωμένο ξύλο, σπαράγματα από ένα αρχαίο άγαλμα, ένα φθαρμένο χαρτί, το τυχαίο αποτύπωμα ενός παλαιότερου έργου. Από αυτά τα στοιχεία, κατάλοιπα ή σπαράγματα συχνά τυχαία, προκύπτουν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες - δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη μνήμη, αποσπασματικά και επιλεκτικά.

Τα υλικά δημιουργούν στρώσεις και επιστρώσεις, όπως οι φάσεις και οι αναμνήσεις του ανθρώπινου βίου. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι συχνά απόρροια του τυχαίου - κάποτε και του ατυχήματος. Γι’ αυτό και τα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη λειτουργούν ως αφετηρίες συνειρμών, τόσο για την ίδια, όσο και για τον θεατή.

Τα κείμενα του καταλόγου της έκθεσης υπογράφουν η Δρ Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη και η Christine Kondoleon, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης και επιμελήτρια της ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης του Museum of Fine Arts της Βοστώνης.

Πληροφορίες

Γκαλερί Citronne: Παραλία - Πόρος, τηλ.: 22980 22401 και 6979 989684.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή