Αέναα ίχνη από έναν κόσμο που δομείται και αποδομείται

Έκθεση της Cléo Robine, στην γκαλερί Dépôt
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 10:40
Cléo Robine
A- A A+

Μέσα από χρωματιστά νήματα από PVC, «Ο Κόσμος δομείται και αποδομείται», στην ομώνυμη έκθεση της διακεκριμένης Γαλλίδας εικαστικού  Cléo Robine - «Le Monde se fait et se défait», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Dépôt, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Ένα μέλλον σε επανεφεύρεση

CLÉO ROBINE

Η συντάκτρια θεμάτων τέχνης, Isabelle Diacre, γράφει για την έκθεση που παρουσιάζεται σε επιμέλεια του Φίλιππου Βαζάκα: «Ο Κόσμος, στην αέναη κίνησή του, δομείται και αποδομείται, σύμφωνα με τις δυστυχίες των ανθρώπων και τις άτακτες αλλαγές του πλανήτη. Σε αυτές τις μεταναστεύσεις ανθρώπων και ζώων, υπάρχει μερίδιο από τον πόνο και τις ελπίδες, αφήνοντας στο διάβα τους ίχνη από ζωές σε ανασυγκρότηση.

Η Cléo Robine αναπτύσσει εδώ μια έννοια “νημάτινης” αρχιτεκτονικής, που αποτελείται από πολύχρωμα καλώδια με διαφορετικά μεγέθη και διατομές, συναρμολογημένα σε όγκο σε κάθετο επίπεδο. Τα έργα, που παρουσιάζονται εδώ, μαρτυρούν μετακινήσεις των ζωντανών όντων και τα ίχνη που αυτά αφήνουν στο περιβάλλον. Κάποια αλλοιώνουν, ενώ άλλα τροφοδοτούν.

CLÉO ROBINE

Διασπορές, ανασχηματισμοί, περιπλανήσεις, οι δρόμοι που διανύθηκαν δημιουργούν ρυτίδες στην επιφάνεια της μάνας γης και αλλάζουν βαθιά τις εκφράσεις της. Οι διαδρομές αυτές, κάποιες φορές χαοτικά, απεικονίζονται μέσα από το μπλέξιμο που σχηματίζεται από τα καλώδια και το μέγεθός τους, κατ’ εικόνα αυτών των πεδίων των τεμαχισμένων χρωμάτων, εναλλάσσοντας κενό και υπερπληθυσμό. Στη συνέχεια, η βαρύτητα των έργων, μας κάνει να αισθανόμαστε τις δυσκολίες που συναντήθηκαν, ενώ το φως, ανάλογα με το πού πέφτει το βλέμμα, εντείνει τους παλμούς αυτού του κόσμου, καταγράφοντας τις δονήσεις του.

CLÉO ROBINE

Μέσα από αυτό το εντυπωσιακά ζωντανό patchwork, δουλεμένο σαν ταπισερί, η καλλιτέχνις σκιαγραφεί ένα μέλλον σε επανεφεύρεση».

Αιχμαλωτίζει το ανεπαίσθητο

Η εμπειρογνώμονας σύγχρονης τέχνης, Mylène Vignon, σημειώνει στο κείμενό της, με τίτλο «Ο χώρος ως αρχή»: «Η Cléo Robine ξεπερνάει τον σχισμό του χρώματος, για να παραβιάσει το χάος που επιβάλλει η ύλη. Ξεπερνά την απλή εικονογραφική έκφραση, για να ωθήσει τα όρια, μέχρι να δημιουργήσει μια γλώσσα παλλόμενη από ειλικρίνεια. Το να καταφέρει να ακουστούν τα αντίθετα, δουλεύοντας πάνω στο χνάρι, το σημάδι, το αποτύπωμα, αποδεικνύεται ένα από τα κύρια καλλιτεχνικά κίνητρά της.

CLÉO ROBINE

Η Cléo αιχμαλωτίζει το ανεπαίσθητο, δηλαδή τον χώρο ως αρχή, τις ύλες ως γλώσσα, τα χρώματα ως σημάδια. Και οι γραμμές, που τραβάει όσο πιο ψηλά γίνεται, σκιαγραφούν τον σκοπό μιας ποίησης δυνατής και απαραίτητης. Ενδιαφέρεται για το σώμα, σε σχέση με τα σημάδια που του αφήνει η ζωή, αποφεύγοντας τις άσκοπες φλυαρίες, με την ανησυχία για την αγνότητα στα όρια του μινιμαλισμού. Η προσέγγισή της είναι ευγενής και επικεντρώνεται στο ουσιώδες. Δίνοντας προτεραιότητα, μέσα από την Τέχνη, στην επαν- οικειοποίηση των σκυβάλων, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα ξεκινούν και πάλι.

CLÉO ROBINE

Διπλωματούχος της Ecole Boulle, αυτή η επαναστατική και πεισματική καλλιτέχνις, τρέφει την αναζήτησή της για μοίρασμα, ακόμα και μέσα στις σιωπές των έκπτωτων περιοχών. Τον τελευταίο καιρό, ενεργοποιεί την ευαισθησία της για την αφύπνιση των συνειδήσεων, και αυτή η φιλοσοφία έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Όπως το κενό αναζητεί την πληρότητα, έτσι και η Cléo Robine, με τη σεμνότητα που τη χαρακτηρίζει, πληροί την παρτιτούρα της σαν μια πνοή αναγκαία για τον καλλιτέχνη και την επίτευξη του στόχου του».

Πληροφορίες

Γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 12:00 - 20:30, Σάββατο: 12:00 - 16:00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή