Αμφιταλάντευση ανάμεσα στο φως και τη σκιά

Έκθεση του Ιταλού εικαστικού Alfredo Romano, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 09:30
A- A A+

Εκφράζοντας τη γοητεία και τις αντιφάσεις ανάμεσα στη Magna Graecia και το δράμα της σύγχρονης εποχής, η έκθεση του Ιταλού εικαστικού Alfredo Romano, με τίτλο «Angelis suis mandavit de te», εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σήμερα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα  και ανέκδοτα έργα/εγκαταστάσεις, ειδικά δημιουργημένα, ώστε να αναπτύξουν έναν πολυδιάστατο μοναδικό διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

«Το έργο μου είναι σαν μια λιτανεία»

Γεννημένος στις Συρακούσες της Σικελίας, όπου ζει και εργάζεται, ο Alfredo Romano, από το 1985 μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία και διεθνώς. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, διεθνή Μουσεία και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Για το έργο του, που εκπροσωπείται από την ιστορική Galleria Giorgio Persano - Torino, έχουν γράψει σημαντικοί ιστορικοί τέχνης.

«Θα ‘θελα το έργο μου να ήταν σαν ένα τραγούδι, να άφηνε να περάσει μια σιωπή και να απομακρυνόταν προς ένα σημείο κοινής επιδίωξης» αναφέρει ο Alfredo Romano. «Να υπάκουγε στη συσσώρευση των παμπάλαιων ιστορικών γεγονότων της παράδοσής μας, στο αίσθημα ύπαρξης, και να ξαναξυπνούσε εκείνη την αίσθηση ενστικτώδους ταύτισης που περνάει μέσα από την αναγνώριση μιας φυσικής και ποιοτικής ένταξης. Το έργο μου είναι σαν μια λιτανεία, μια προσευχή που αμφιταλαντεύεται και διαρθρώνεται ανάμεσα στην αποκάλυψη (φως) και την απόκρυψη (σκιά)».

Μία ιερή αύρα που ανήκει στον κόσμο του φωτός

Στον κατάλογο της έκθεσης, η ιστορικός τέχνης δρ Σάνια Παπά αναφέρει σχετικά: «Το έργο του Alfredo Romano προκαλεί το “φανέρωμα” της αλήθειας και της “διανοιγόμενης” ισχύος της αρετής, του ήθους και, κυρίως, της αυτογνωσίας. Ανήκει στον χώρο της ασκητικής πειθαρχίας, της ευγένειας, του ήθους και της εσωτερικής ενατένισης. Το πολυεπίπεδο έργο του ισχυροποιεί τη μνήμη, αφυπνίζει διαπροσωπικά αρχέτυπα, προκαλεί την ανάκλαση της μνήμης, οδηγώντας σε μια κατάσταση περισυλλογής, απ’ όπου αναδύεται μία ιερή αύρα, που ανήκει στον κόσμο του φωτός, στην αυγή του μυθικού και ιστορικού χρόνου».

Πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22 - Αθήνα, τηλ.: 210 7231570. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 20:00.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή