Αίγυπτος: Στο φως φαραωνικός τάφος του 1000 π.Χ.

Σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 02:29
EPA
A- A A+

Τη σημαντική ανακάλυψη του πολύ καλά διατηρημένου φαραωνικού τάφου του χρυσοχόου Amenemhat της 18ης Δυναστείας, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ., καθώς και του οικογενειακού τάφου του, παρουσίασε στη Δυτική Όχθη του Λούξορ ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled el-Anany, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, και του Κύπριου ομολόγου του, Χάρη Μορίτση, καθώς και εκπροσώπων των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και του κυβερνήτη της περιφέρειας, Mohamed Badr.

© EPA

Η ανασκαφή, που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη, πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Mostafa Waziri.

Η σημασία του τάφου έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.

© EPA

Khaled el-Anany

Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Amenemhat σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Al-Ahram». Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.

© EPA

Στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν, επίσης, μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα π.Χ.. Μέσα στον τάφο, οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία έχουν διατηρήσει τα χρώματά τους. Η παρουσίαση της ανακάλυψης έγινε παρουσία πολλών αιγυπτιακών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή